tisdag 20 mars 2007

HOMAGE TILL ROY HODGSON & BOB HOUGHTON

Från mitten av 70-talet och framåt utmanade Houghton/Hodgson den gängse synen på fotboll som ett spel baserat på individuella prestationer och lanserade istället nymodigheter som press på bollhållaren, understöd och överflyttning istället för man-mot-man-spel, zonmarkering istället för punktmarkering och rak backlinje istället för libero.
.
Spelet fokuserades nu alltmer på kollektivet, taktiska detaljer och spelarpsykologi. Det nya synsättet kallades allmänt för den ”engelska modellen” och fick snabbt många motståndare. Kritikerna menade att modellen förstörde underhållningsvärdet och spontaniteten - att spelet förfulades.

SUS IF var snabba att anamma den nya stilen och har hållit fast vid det traditionella engelska 4-2-2 sedan starten för 40 år sedan. Senast vid den sista träningen kunde vi se tydliga exempel på detta, inte minst från våra två mittbackar - som definitivt vet hur en rak backlinje ser ut.

Delar av texten ovan är lånad från HBK.se

8 kommentarer:

max sa...

Spelade Jojje i långbrallor? Jag hoppas att det var för att han glömt shorts och ingen annan anledning.

Johan seidefors sa...

du läste texten va?

Anonym sa...

intressant läsning Johan, skulle vara kul att få lite historisk genomgång av alternativa spelmodeller SUS provat på, tex har vi vid ett par (tre?) tillfällen provat på 4-5-1 utan någon nämnvärd framgång...

Finns det någon som sitter inne med dessa kunskaper?

Anonym sa...

förtydligande angående föregående inlägg, de två-tre gånger jag refererar till om 4-5-1 är under min tid i SUS, dvs sedan -99

Daniel sa...

Härligt med en liten historialektion.

Det där var den rakaste backlinje jag sett på år och dag. Underbart.

Det befäster bara min åsikt om att SUS bör spela 4-4-2. Har svårt att se att det lägger band på underhållningsvärdet eller de individuella prestationerna.

Axel sa...

Jojje var naturligtvis tvungen att låna ihop grejer, därav långbyxor.

Jojje sa...

Beklagar mitt utseende på bilden, men kan garantera att det berodde på att jag kom från en vild festnatt i strängnäs och att mysbyxorna är Nick Chrilles.

Tror inte vi gjorde ett mål på 5 matcher eller något liknande.Det har nog sin förklaring på den här bilden, vi var nog väldigt disciplinerade, men finns det nåtot vackrare än ett fint försvarspel ??

Daniel sa...

Nick-Chrille är på något sätt mysbyxornas okrönta konung. Tänker på de gröna Brottby som han sällan verkar ta av sig samt att det nu dyker upp ett par gråa...