söndag 11 mars 2007

BERÄTTELSEN OM SUS, av Anders Elghorn


.
..
...
BERÄTTELSEN OM SUS IF
- de 40 första åren

.
.
Det började i Lucidor
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.


SUS IF – Stockholms Universitets Studenters Idrottsförening - grundades en kväll i november 1967 i studenthemmet Lucidors källare. Över en öl och en macka valdes Kent ”Löken” Lundgren till ordförande och Hans ”Lelle Printer” Dahlman till vice. Ulf Moberger blev kassör, ett genidrag, skulle det visa sig. Medlemsavgiften sattes till 20 kr om året.
.
SUS IF ska här inte förväxlas med SSIF som är Stockholms Studenters Idrottsförening och länkad till universitetet på något sätt.

SUS står fritt från alla politiska och kommersiella intressen. Hej och hå. Tyvärr. Inte en sponsor så långt ögat ser. Annat var det förr, mer om det senare.
.
Målet, som det skrivs på klubbmärket lyder: ”Idrott för nöjes skull.” Långt från andra flåshurtiga deviser i alla tänkbara idrotter. Det är väl utifrån det man ska härleda Björne Halldéns klassiska kommentar under en pausvila: ”Kom igen nu grabbar. Vi har legat under med två-noll i halvtid förut - och torskat.”


På den tiden lirade SUS i klass 4. Seriesystemet bestod av fyra divisioner, Allsvenskan, division 2, 3 och 4 och fyra klasser i Stockholmsringen. Med risk för att göra någon ledsen, så motsvarar väl Klass 4 då, division 7 idag. Vi har uppnått Status Quo, m a o.



Pelle Samuelsson med utdött SUS-märke
.
Då var SUS en rik klubb

Klubben hade A- och B-lag i fotboll, bandy, ishockey, och damlag i flera sporter. En säsong hade vi landhockeylag också och volleyboll, ryktas det. Medlemsavgiften täckte mer än väl alla sektioner. Hemligheten låg i den dåvarande kopplingen till universitetet och att SUS ordförande Ulf Moberger, som snabbt tog över efter ”Löken”, var pamp också på universitetsnivå. En bra kombination.
.
1985 var budgeten 63 000 kronor. Av det kom 15 000 från studentkåren (obligatorisk, tack och lov). Andra starka bidragsgivare var fritidsförvaltningen med 18 000 och så fick vi några 1 000 i lokalt aktivitetsstöd (för alla våra studerande ungdomar). Jämför det med förra årets totala omsättning på 26 630 kronor, så fattar ni vilka resurser klubben hade. Vi mådde som farbror Joakim: Vi badade i pengar.


Styrelsens tre tunga poster, ordförande, kassör och sekreterare, var betalda funktionärer. Vill minnas att ordföranden hade 1 500 om året och kassören och sekreteraren 1 000 respektive 500 och det är ju många år sedan. Lagledaren hade mer. Tränaren kunde visserligen inte leva på sitt jobb, men ett hyggligt tillskott till julklappskassan fick han definitivt. Med risk för att minnas fel och få på skallen av gamla SUSare, så tror jag att en tränare vi hade fick 7 500 kronor för jobbet. Det motsvarar väl det dubbla idag.


Kamratklubben
.
SUS var även förr en kamratförening. Man drogs in av någon kompis. Många pluggade på universitetet och blev kvar när studierna tog slut. Som nu. En tid bestod halva laget av doktorander och högre i nationalekonomi. ”Vi är nog enda gänget som diskuterar reporäntan i omklädningsrummet efter en förlust, som någon sa.”
.
Man stannade också. Enda anledningar att lämna SUS var om man lade dojjorna på hyllan, eller om man gick till Reymers. SUS var farmarlag till Reymersholm under flera år. Och vice versa: efter några säsonger i Reymers trappade man ner i SUS. På så sätt hade vi ofta någon vältränad snubbe på mitten eller framåt som slutade som mittback innan han lade av. Bröderna Ferm hette två legendarer, varav den yngsta, och största, Thomas, skulle få Inters Materazzi att se ut som en goddagspilt på plan.

Och så århundradets SUSare (1900-talets): Lasse Hallon (t.v), Linus morbror och Jontes farbror. När de där klev in i SUS höjdes kvaliteten ett snäpp. Ungefär som när Stefan Bohlin kom till SUS.
.
.
Lasse Richt intervjuas av Peter Jonsson på SVT,
också han f d SUS-spelare
Lasse Richt, pamp på fotbollsförbundet, fick med SUS uppleva att ha spelat i seriesystemets samtliga divisioner: Från Allsvenskan med Derby i Linköping till åttan med SUS. När TV kom till Hagen för att dokumentera, sänktes Lasse inför kameran så tufft av motståndarnas back att han lade av. Lasses osminkade kommentarer klipptes bort i TV, men i SUS IFs jubileumsfilm från 1997 finns den ocensurerade versionen med. SUS-videon redigerades av TV-sportens stjärna SUS-spelaren Dennis Videmyr (minns VM 94-rullen!) och är klart sevärd. Med erfarenheterna från SUS IF sköter Lasse Richt numera fotbollslandslaget.

Kirre Castengren.
Ett par målvakter bör man nämna. Ni vet ju hur jobbigt det är att ragga upp någon två minuter före match. Våra två långvarigaste, Pigge Lundström och Kirre Castegren, hade ett par egenskaper man uppskattade som lagledare (jo, jag har varit det med). De gjorde sitt jobb och de var alltid, alltid ALLTID på plats. Långa, lojala och ständigt spelsugna.




Bästa SUS-laget

Ett ständigt tvisteämne. När var vi som allra bäst? Frågar ni ”Mr SUS”, Hasse Dahlman, svarar han:

1969. Med Claes Borgström som försvarare!
.
1973 är Tommys val, ”med mittfältsmotorn Tommy Seidefors”, som han blygsamt skriver (han är farsa till Johan, så ni hajar). Han får medhåll av klubbens mesta ordförande, Ulf Moberger.

1982 säger jag. Då gick vi upp i sexan. Med ett gäng plus 30-gubbar.

Stadga i toppen
.
Kontinuitet präglar SUS IF. Ingemar Ederström är klubbens femte ordförandepå 40 år. Han efterträdde Stigbjörn Ramsten. Löken satt bara i ungefär ettår. Sedan kom Hasse Dahlman innan Ulf Moberger tog över 1972.


Klubbens femte ordförande Ingemar Ederström













Klubbens färger har skiftat mellan röda och blå tröjor. De ursprungliga färgerna är röda tröjor och vita byxor.
Klubbnålen är röd.

Uppflyttningsspöket återuppstår varje år runt maj.

Kulturklubben

.
Kulturen har burits av klubbens organ. SUS-Nytt, som från början hette SUSIF-Nytt, har varit kittet i SUS genom åren. Tidningen har gått ut till alla betalande medlemmar och ett antal andra. Hasse Dahlman startade den, Björne Hallon tog över efter honom och sedan kom jag. Tre tvättäkta journalister.
.
Därefter har det haltat lite innan David ”Zambrottakopian” Sauter tog över. Nu är det liv i ”Massmedias Lamborghini” igen. Den journalistiska gärningen bärs vidare. Kulturen lever.
.
1997 skulle SUS IF läggas ner. Vi firade det med stor 30-årsfest i dåvarande målvakten Rogers restaurang Riddar Klara. 70 pers, varav 26 damer, roade sig med middag, tal, tävlingar, musik, körsång och ståuppare ur ”På Håret”.
.

Kuppen misslyckades. Ungtupparna tog över. SUS lever. Tack för det.
.
Slutligen, några ord ur SUS-Nytt 2000: ”Att betala medlemsavgiften är som att ta en kall dusch – det känns bättre efteråt.”

Skriv ut - läs – memorera.
Det blir förhör på årsmötet


Anders Elghorn
Klubbsekreterare sedan 1986
Spelare 1972 – 2002 i runda slängar, med kortare avbrott.
.
Familjen SUS: Anders, Christofer och Linus Elghorn i samma lag

9 kommentarer:

acwo sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Johan seidefors sa...

Det är skitsvårt att redigera i Bloggers trubbiga format, så om texten ser lite konstig ut (hamnar huller om buller etc.) så beror det på det.

Daniel sa...

Berättelsen om SUS. Det är så vackert Jag är tårögd.

Anonym sa...

Varde SUS! Och det blev SUS.
Ser ni alla de bibliska kopplingarna? Vise män (någon rapporterad jungfrufödsel?), stöd från en högre makt, en bunt lärjungar och nedtecknare i efterhand som skapar en tidlös skrift. Familjer och klaner som låter ansvaret gå i arv, prövningar som stärker gruppen och regelbundna möten. Synd och förlåtelse, pånyttfödelse och straff.

Ge oss 300 år och en kyrkomöte i Nicea och vi ska ge er en ny tro!
In SUS we trust.

Daniel sa...

AMEN

Johan seidefors sa...

Jämo Claes Borgström, TV4s Rolf Porseryd, TV-sportens Dennis Videmyr, SvFFs Lasse Richt och "På Håret"s Lelle Printer... och Radiosportens David Sauter.

Historiens vingslag etc.

Vi har mycket att försvara och leva upp till.

Anonym sa...

Berättelsen om SUS IF är som en mäktig katedral som reser sig mot himlen.

SirMoose sa...

Trots att jag är är så gott som matad med klubbens historia redan sedan innan jag fick mina första mjölktänder så är det gåshudsvarning. SUS är ner än en klubb - det är ett kall och en del av livet!

"SUS står fritt från alla politiska och kommersiella intressen." - Klart imponerande för en klubb startad av journaliststudenter och andra akademiner 1967. Vi borde egentligen vara Sveriges svar på Livorno. Dock inte helt märkligt att klubbfärgen blev röd.

Jag är glad och stolt att vi som varit lagledare och suttit i styrelsen de senaste decennierna har valt bort ekonomisk ersättning för den tid vi lägger ner i verksamheten. Klubbens aktiviteter och framsteg är lön nog. Ledorden "Idrott för nöjes skull" har aldrig varit sannare.

Anonym sa...

Detta är en "riktig" idrottsklubb