tisdag 14 april 2009

Den gränslösa fotbollen, av Björn Halldén

Meddelande till alla nya SUS'are (ni som spelat mindre än 5 år för klubben) men även till oss lite äldre. Läs detta och inspireras av den SUS'ska synen på fotboll i allmänhet och livet i synnerhet. Underbar läsning så här inför premiären. May SUS be with you - och låt stå!

Den gränslösa fotbollen
Lycka till SUS


Årsta, lördagen 12 maj 2009
Om några timmar går Bajentåget från Medborgarplatsen till Söderstadion. Så bjuder traditionen inför första hemmamatchen varje vår. Några tusen hälsar den nya säsongen välkommen. Även om Hammarby inte väcker några drömmar om större framgång i årets allsvenska (för mig är högsta divisionen allsvenskan oavsett vad marknaden påstår) så pirrar det i kroppen av förväntan.
Men det krävs nog att Bajens gamle avfälling Hasse Berggren, 68 år, har brutit benet för att Bajenförsvaret skall freda sig mot Gefle.

Vilken högtidsdag det är. Säsongsstart. Bollen rullar igen. Må vara att Liverpool, Barcelona och de andra är inne i sitt slutvarv. Det är nu det börjar i Sverige.
Om några veckor skall SUS i elden.

Fimpa innan match
Jag minns den tid jag gick till jobbet inför en tung arbetsdag. Det överskuggades av att det var match på kvällen. Sak samma att det var div 7! Johannesfred eller Tudor Arms. Det var match! Förväntan! Det pirrade som jag hoppas det pirrar för Ronaldo och Torres när det vaknar på morgonen. Tänker de också: "Vackert, det är match ikväll".
Tudor Arms ja! Vilket gäng. Är det likadant idag när de går ut till match som på 1980-talet? Kom direkt från omklädningsrummet till avspark. De som rökte fimpade. Ingen uppmjukning..

Mål åt alla håll
Jag cyklar gärna förbi Enskede IP. Sju, åtta planer gräs, konstgräs, sandplaner.Öppna spjäll överallt. Bosse Ringholm går där och myser som den klubbhövding han är. Hans rätta element.
I höstas stannade jag länge vid en av planerna. Ett gäng småknattar i intensiv match. Spelet gick åt alla håll. Fansen - föräldrarna och ledarna - deltog frenetiskt. Visade åt vilket håll spelarna skulle springa.
Det var två lag med funktionshindrade, många downies (yes, det heter så enligt Wikipedia). Intensitet och koncentration. Alla efter bollen, professionella målgester när den emellanåt rullade i mål. Vilken glädje. Vilka omfamningar. Fotbollen i sin prydno. Världssporten! Alla kan vara med. Hammarby har en sån sektion för funktionshindrade. Hammarby Jets.

Lagstadgat att stanna
Passerar man en fotbollsplan under pågående match är det lag på att stanna. Kolla läget. Se tendensen. Upptäcka vilka spelare som dominerar.
När Jonte var liten och vi cykelsemestrade var det också lag på att stanna vid varenda fotbollsplan vi passerade. Fram med bollen...strafftävling!
Vadå ett-mål?! Vi lirade ett-mål varje dag i min barndom. Ett jävla liv när den opartiske målvakten uppfattades som partisk. "Du släppte in den med flit - det märktes tydligt!" Palaver. Dela om! Spela allsvenskan!

Nou Camp eller Haningevallen - lika
Champions League eller St Erikscupen. Jämställt! För mig var det världstort att slå Västerhaninge i cupen. Sjumannalag, varm höstkväll ute i Haninge, slutet 50-tal. "Lill-Hinken" Holmberg gjorde enda målet. Resultatet stod i Expressen likväl som det stod att Barcelona slagit Juventus samma kväll. Vår seger lyste tydligast som jag minns det. Hur man klistrade upp den 5-millimeter breda strängen på väggen: Västerhaninge2 -Stureby4 0-1(0-0)

Alla man sett
Gårdsmatcher, klassmatcher, St Ericscupen - det snurrar i pallet av alla matcher man spelat och sett.

2001.Istanbul när Henke Larsson i 89:e minuten täppte till truten på 70 000 galna turkar som till dess var i VM. Andreas Andersson strödde mer salt i såren på övertid så vi svenskar fick militäreskort ut från arenan.

1999. Wembley när Paul Scholes medvetet tog ett gult kort efter 5 minuter genom att rita blodiga spår med dobbarna i Håkan Milds lår. Paul trodde han tagit herraväldet över mittfältet. Oj, vad han bedrog sig. Två minuter senare körde en ångvält över honom. Han förde därefter en tynande tillvaro längs sin kantremsa. Ångvälten hette Stefan Schwartz.

2009. Estadio do Dragao. Porto, 28 mars i år. Majstorovics och Mellbergs monstruösa kamp mot portugiserna i VM-kvalet. Fantastiskt stadion. Men vad tänker en 60-åring på. Jo, skrällen i Lissabon, EM-kval 1966, när Inge Danielsson gjorde sin planhalvlånga rusch och satte 2-1 mot VM-trean Portugal.

1958. En fullpackad sportstuga med en flimrig svart-vit TV där väggarna bågnade när alla gick i taket 5 minuter in på VM-finalen. Agne Simonsson rullade in 1-0. Sen troppade farmödrar, lantisarna och övriga mindre intresserade av, när brassarna tog över leken med den magiska bollen.

Det stora och det lilla med fotbollen hamnade nog i ett vägskäl ungefär vid den tiden.

Punka inför VM-finalen
Läs den här sanna berättelsen. Fundera på om Steven Gerrard kan säga samma sak till sin boss som Sigge Parling sade till George Raynor 15 minuter före VM-finalen på Råsunda.
George Raynor, managern, var galen. Vänstermittfältaren var försvunnen, (Det är 30 år före mobiltelefonen).
Sigge hade lovat att skjutsa sina svärföräldrar till matchen. De bodde på Värmdö. Sigge hade en gammal Simca som gick ryckigt. Fick punka - blev kraftigt sen. Hamnade i bilköerna på väg till fotbollsstadion. Trodde han skulle missa matchen. Visade svärfarsan vilken sektion de skulle in på. Parkerade bilen och gick till spelarentrén. Raynor var nära att klippa till honom. "Youre insane, stupid bastard!"
Det är sant! Sigge berättade det själv för mig på ett tåg för många år sen.
Men Sigge var ändå en av de få i det svenska laget som nådde maxprestation i finalen!

Blå boll sade domaren
Det stora och det lilla! En korpmatch i Västertorp på 80-talet. Sandplan. 7-manna. Löpande-band-matcher. Samma domare hela tiden. Alla bytte om i samma futt. "Domaren är stenpackad", sade spelarna i matchen före oss. Vi trodde det var bortsnack eftersom de förlorat.
Det var inte snack! Domaren dömde hit och dit, hur som helst. Det hjälpte inte hur vi än klagade. Inkast!
- Blå boll sade domaren.
De hade gul/svart-randigt och vi hade röda tröjor.
Vi bad honom blåsa av för halvtid när det hade gått 15 minuter över tiden. Han hängde med in i futten och halsade mer brännvin. "Fotbollen förbrödrar, sade han. Ni gnäller för mycket".
Andra halvlek blåste han av efter 12 minuter.
- Är ni nöjda nu, gnällfisar, sade han och vrålgarvade.
Var svårt att klaga. Vi ledde - och vann - med 1-0!

Internationella SUS
Visste ni att SUSIF förr i tiden var kopplad till universitetet? Anslagen krävde att vi måste representera Stockholm i Universitetscupen som spelades i olika städer. Även utomlands. I alla fall i Berlin några gånger. SUS satsade generellt hårt på uppvärmningen vid alla tillfällen. Vi hade ingen Lagerbäck som bestämde att vi skulle bo avskiljt inför turneringarna.
Disciplinen var under isen. Spelarna satsade på nattlånga banketter -fotbollen förbrödrar. Det är för övrigt själen i den här texten inför säsongstarten nästa vecka om du inte fattat det.
(Problemet med Berlin var att det både fanns Öst och Väst på den tiden. Vi stod länge på västra sidan och väntade på tåget som gick från Östberlin.)

Fotboll som raggfaktor
Min polare Classe såg också sin chans att hitta nya vänner när han var reseledare på Mallorca. Det är många år sen. Reseledarna för olika företag gjorde upp om match en tidig söndagsmorgon. Alla jobbade stenhårt med publiciteten inför matchen på nattklubbarna natten före. Classe - som var lovande junior i Hammarby - såg sin chans att imponera på flickorna.
Morgon! Grusplan. Stekhett. Åskådarna kom direkt så att säga. Många söta flickor! Classe gick vänsterytter -den kant där tjejerna stod. Burrade upp sig som en påfågel.
Kraftfull hög utspark, Classe förberedde sig på en mjuk konstnedtagning på låret. Bollen studsade på knäet! Rakt upp på hakan med full kraft. Classe svimmade.
Hygglig raggfaktor, trots allt. Flera tjejer tyckte synd om honom.

Plan som plan
Tro inte att min tid är förbi som spelare. Det är den aldrig. Man hittar alltid nya planer. Jag är fullt aktiv i mitt största rum i Årsta. Benen till bokhyllan bildar det ena målet, benen till en fåtölj bildar det andra. Där spelas hårda matcher mellan Bajen och Barcelona, United mot SUS och andra konstellationer. En liten boll, en farfar och ett barnbarn lyfter leken med bollen till internationella höjder. Drickalangning, frispark när bollen är under TV:n, allt är med. Fotboll har inga gränser (jo, kanske i Nordkorea och Burma)

Jag önskar SUS lycka och framgång säsongen 2009
och avslutar med vackraste dikten om fotbollen.

Hela bollen skall ligga still
När skoldagen var slut
brukade jag ensam cykla till den stora
fotbollsplanen.
Med riktiga mål.
Med riktig straffpunkt.
det var alltid en minut kvar
och oavgjort
när vi fick straff.
Jag lade bollen på straffpunkten
tog lång ansats
kanonhårt i krysset,
En eftermiddag
blev jag världsmästare
sjutton gånger

Bengt "Cidden" Andersson; 1991

Björn Halldén,
vänsterback i SUS mästarlag
division 7D 1982

11 kommentarer:

Axel sa...

Amen.

Ettan sa...

Detta faller under kategorin Kanon. Det där med att analysera vem som var bäst på planen är jäkligt kul. Jag gör det varje gång jag ser en match.

SirMoose sa...

STJD förbrödrar!

Jag undrar hur många lag i de lägre serierna, eller kanske lag över huvudtaget, som kan stoltsera med det vi har i SUS. Vi har mängder av engagerade skribenter och våra gamla spelare förgyller våra dagar både med egna texter och att glatt ställa upp som intervjuoffer. Ta en titt på AIK:s, difffs eller hifffs sidor så tror jag inte att vi blir avundsjuka.

Anonym sa...

Är det bara jag som känner ett brinnande behov av att sprida ordet? Religion. Alla måste få ta del av detta.

Fortsätter att mailbomba Olof Lundh! Vet inte egentligen varför det känns viktigt, men så är det. Någon gång måste han (de, Simon Bank och Johan Esk får också mail) förstå.

JS

Daniel sa...

SPREAD THE WORD!

Personligen vill jag höra ännu mer om när Jonte var liten.

dd sa...

Helt fantastiskt!

max sa...

Saknar ord.. och gud vad jag längtar efter min egen utepremiär.

Tar nog med löpardojorna upp till Forsmark imorgon, det lär ju inte finnas mycket annat att göra på ett kränkraftverk än att springa.

Jonte sa...

Danne, vi kan ju införa som tradition att jag berättar om ett barndomsminne i omklädningsrummet inför varje match.
Hur långt ska det vara?

Axel sa...

Jag gillar verkligen det här andliga inslaget på STJD. Man får inte nog av SUS skapelseberättelse. Högläsning ur Jontes Bok innan varje match borde få oss i oslagbar stämning.

Daniel sa...

3-5 minuter, valfri presentationsform.

Anonym sa...

Bjorne
Tårarna strömmar ned på tangentbordet när jag läser.
Lite ledsen att du inte fick plats med Guldbilsturnen då vi spelade "Allsvenskan" och "Guld och Silver" i Askersund, Fiskebäckskil och på Öland. Men den är värd en egen krönika.

Prawitz, vänsterhalv.

PS Känns futtigt att nämna, men det var inte Agne som rullade in 1-0 i VM-finalen.DS