måndag 26 mars 2007

SUS IF -Lasagnen


På allmän begäran avslöjar SUS TILLS JAG DÖR receptet på den lasagne som delar av laget bjudits på vid upprepade tillfällen, senast i fredags. På kort tid har denna lasagne etablerats som en tradition för fyrklöverns sammankomster. Räcker till ca 6-8 pers.

Ingredienser:
Köttfärs 600-800gr
Gullök 2-3st
Svarta Oliver 1 burk
Vitlök 1st
Paprika (gul eller röd) 2st
Pepparfrukt 2st
Buljongtärning 2st
Krossade tomater 2 burkar
Tomatpuré
Ketchup
Chèvre
Halloumi
Lagrad brännvinsost
Mozarella
Lasagneplattor
Mjölk ca 5dl
Vetemjöl ½dl
Smör 50g
Salt
Peppar
Muskot


Köttfärssåsen:
Bryn köttfärsen separat och löken, paprikan och pepparfrukten tillsammans i stekpannan. Rör sedan ihop allt i grytan tillsammans med krossade tomater, lite tomatpuré, buljongtärningar och pressade vitlöksklyftor. Salta och peppra efter egen smak. Lite chilipulver för den som gillar det och lite ketchup och socker (1msk) brukar funka bra. Låt det puttra en stund, desto längre desto bättre. Tillsätt oliverna i ett sent skede så att de inte kokas sönder.

Bechamelen:
Smält smöret och tillsätt sedan mjölken. När det blivit varmt smulas chèvren i. Tanken är att det ska smälta och bli en jämn sås men oftast lyckas man inte till 100% och det gör ingenting. Pressa i 1-2 klyftor vitlök och riv i lite färsk muskot. Akta så att såsen inte bränns i botten. Om såsen vid det här laget käns allt för rinnig kan man tillsätta lite vetemjöl.

Lasagnebygget:
Smöra en lämplig lasagneform. Häll i hälften av bechemalen i botten och lägg därefter första lagret med plattor. Därefter läggs första lagret med köttfärssås. Skiva halloumin och lägg över köttfärslagret och lägg sedan ytterligare ett lager lassagneplattor. Nästa lager med köttfärs toppas med rikligt av riven brännvinsost. Sen beror det på formen hur många lager man får till. Avsluta med ett lager lasagneplattor, häll resten av bechamelen ovanpå och avsluta med riven mozzarella heltäckande. In i ugnen ca 20 min på 225grader. Den är klar när lasagneplattorna är mjuka och den har fått fin färg.

Ha en sallad till, lite baguette och något rött vin. Bon apetit!

1 kommentar:

Jojje sa...

Den godaste Lasagne jag har ätit.. NÅGONSIN !!! Tackar för att du delar med dig Axel.