onsdag 28 mars 2007

Språklektion

Stockholms Universitets Studenters Idrotts Förening förkortas SUS IF. Frågan om klubbförkortningens uttal har rört igång en virvelvind av funderingar i och utanför klubben. I väntan på mer definitiva svar från Horace Engdahl gjorde SUS TILLS JAG DÖR lite efterforskningar kring ordet "sus". Sus har flera betydelser som är viktiga att hålla isär och det får helt enkelt bli en språklektion:


-Substantivet sus som betecknar det ljud som uppkommer t ex när löv, säd osv sätts i rörelse av vind eller liknande.
- I det gamla uttrycket "leva i sus och dus" (som etymologiskt går tillbaka till åtminstone 1500-talet) finner vi substantivet sus som beteckning för något som är oordentligt, kanske till och med oansvarigt. Betydelsen fångas kanske bäst i det besläcktade uttrycket "vind får våg", dvs något som syftar till den flyktiga egenskapen hos något som följer minsta vindrörelse och därigenom saknar önskvärd långsiktigtighet och saknar förankring i tillvaron.
- Vidare kan substantivet susen ingå i utryck som "att göra susen" och då beteckna något som haft positiv inverkan på ett skeende.
- Att "inte ha en susning" betyder att man inte har en aning.
- Verbet susa kan ha flera betydelser: 1. avge vinande ljud 2. om musik: ljuda, klinga 3. åstadkomma buller, särskilt relaterat till alkoholförtäring och då liktydigt med: festa, supa, rumla osv, "susa och dusa" 4. hastigt resa, "komma susande" 5. sova 6. kyssa
- Adjektivet susig har två betydelser 1. "få det susigt", betecknar att någon förflyttar sig i hög fart 2. dåsig, yr, berusar, stimmig.
- Adjektivet susk kan användas om en långsam person.
- Sus inom fysiken är detsamma som s k vitt brus. Vitt brus är en signal som har genererats av en stokastisk process. Vitt brus kännetecknas av att det innehåller alla frekvenser med samma sannolikhet och genomsnittliga energi, och att dess autokorrelation är noll för alla nollskilda tidsdifferenser. Motsatsen är färgat brus. Eftersom vitt brus ska innehålla samma energi vid alla frekvenser blir det en fysikalisk omöjlighet, då detta skulle innebära oändlig energi. Man menar därför oftast "bandbegränsat vitt brus", det vill säga brus som kan anses vitt inom ett begränsat frekvensband, då man talar om vitt brus.
- Sus i musiksammanhang är att flytta tersen i ett ackord (så att ackordet inte har någon ters). Ackordet är därför varken dur eller moll, oftast leder den till motsvarande durackord. Exempel: Csus2 = C D G, Csus4 = C F G.
- Stockholms Universitets Studentkår. SUS, är den största obligatoriska studentkåren vid Stockholms universitet.
- Sus är det vetenskapliga namnet på ett släkte svin med minst fem arter, bl.a. dvärg- och vildsvin.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vad hände med Osusk?

Anonym sa...

Härlig djupdykning i ämnet Axel, Horace får väl fälla slutlig domen - äntligen!

Johan seidefors sa...

"Substantivet sus som betecknar det ljud som uppkommer t ex när en försvarslinje osv sätts i rörelse av Danne Garmén eller liknande"

Anonym sa...

hahaha, perfekt ny definition

Daniel sa...

Där satt den!

Jag ska sätta dom i självsvängning...