Hummersoppa (K-P och Linus)
Receptet nedtecknat under tillagning. Tillagningstid ca 3-4 timmar.
Rosta hummerskalen i ugn på150°C i en timme. Skal från fyra-sex humrar, med fördel hemkokade. (Tips för kokning av hummer hör av dig till Linus eller K-P.)
Passa på att ta en tunnbrödrulle och öl när skalen är i ugnen. Det är ju långkok.
Skala och skär en tredjedels rotselleri, två morötter, åtta scharlottenlökar och tre stor vitlöksklyftor. Sellerin och morötterna skärs i tunna stavar.
Fräs grönsakerna ordentligt i en gryta med rikligt med smör.
Tillsätt ett par matskedar tomatpuré, 15-20 hela vitpepparkorn samt två fiskbuljongtärningar.
Krossa de rostade skalen och lägg i grytan, fräs på och rör om några gånger!
Häll i någon deciliter cognac, två deciliter madeira, drygt en halv flaska vitt vin och fyll på med vatten så att skalen och grönsakerna täcks helt med vätska.
Kocka upp och låt koka i fem minuter. Ta kastrullen av plattan och låt soppbasen dra i 30 minuter.
Sila bort skal och grönsaker.
Häll tillbaka vätskan i kastrullen och koka upp. Reducera tills ungefär hälften av vätskan är kvar. Skumma av soppan med jämna mellanrum.
När soppan reducerats bort fyller du på med lika mycket grädde som det finns vätska kvar. Gör en redning med smör och vetemjöl och red soppan en aning.
Smaka av med cognac och madeira.
Sila av en sista gång och det är klart att ätas!
Till soppan
Vill man kan man i soppan lägga i bitar av hummer. Man kan även använda räkor som ”kött” i soppan men med ovanstående råvaror är soppan utmärkt även utan dessa tillbehör.
Till soppan äter man gärna oststavar, grissini eller färskt bröd.
Passande dryck är ett sött Pinot gris, kanske Les Aubepines 2005 från Alsace.
Som avslutning en chokladefterrätt med frukt tillhörande välkylt Eiswein.
// Karl-Petter #2 och Linus #12
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar