onsdag 28 februari 2007

Det allra sista ur FOGIS!

* Milko Soto licensierades för SUS IF 1999-04-01. Redan som 14-årig fick han A-licens i IFK Täby 1989. Via TäbyIS (1992-1993) och Viggbyholms IK (1994-1998) kom han till oss värvad av Linus Elghorn. I SUS IF utmärkte sig Milko som en kvickfotad ytterback som i princip stängde all motståndaroffensiv på sin kant. Legenden om hur han försvann från laget har varit föremål för omfattande mytbildning ända sedan det hände. Hade det inte varit för en viss födelsedagsfest i augusti 2001 hade kanske den där korridoren varit stängd fortfarande.
* Pelle Porseryd, SUS egen Christiano Ronaldo, licensierades för SUS IF 1999-04-01. De flesta associerar honom med osannolika dragningar och mål. Som seniorspelare hade han två år i Enskede IK och ett i Årsta AIK innan han fångades upp av SUS. Ryktena säger att han slukats av korpfotboll och arbetet som TV-producent.
* Pär "Ettan" Ringström licensierades för SUS IF 1999-04-01. Smeknamnet "Ettan" vet jag inte historien bakom men för mig har det alltid stått för hans inställning att vara etta på bollen och förmågan att komma först. Killen är snabb som vinden helt enkelt. Kraven på sig själv och omgivningen var höga och storsegrar var ingen garanti för att "Ettan" skulle vara nöjd. Redan som 15-åring fick han A-licens med Segeltorps IF. Efter två säsonger i Älvsjö AIK 1990 och 1991 återvände han till Segeltorp varifrån han alltså värvades 1999. Vad han gör idag är för mig oklart, hans senaste insatts för SUS var 2005 tror jag.
* Rune Olsson licensierades för SUS IF 1998-04-01. Som 18-åring debuterade han inom A-lagsfotbollen för Stenungsunds IF. Via Vallens IF (1988-1990) och IF Tunabro (1991-1997) kom han till SUS IF. Som hårdfört mittlås i par med David Domeij visade han vägen med sin offervilja. För en yngre generation SUSiter symboliserar Rune "in i kaklet"-mentaliteten bättre än någon annan.
* Torsten Persson licensierades för SUS IF 1989-01-01. Laget har i alla tider haft en akademisk prägel men ingen personifierar detta bättre än Ekonomiprofessorn Torsten. Han bestämmer vem som får Nobels ekonomipris. Case closed. Han plockade in David Domeij och bara för det är han värd ett pris.
* Thore Alvar Ingemar Ederström. Ja, så heter han faktiskt, vår ordförande, Mr SUS IF. Han som bättre än någon annan, bara genom sitt sätt att vara, definierat vad SUS IF handlar om. I Fogis står det att Ingemar kom till SUS IF 1985. Bullshit säger jag! Han har spelat i SUS sedan dag ett. Kanske bara bildligt talat men det räcker för mig. Att äta grillkorv och speja bort mot Stadshagen från hans takterass är så mycket SUS IF det kan bli.

2 kommentarer:

SirMoose sa...

Legenden Milko Soto försvann från SUS och ur de flesta gammla vänners liv efter 25-års fest 2001. Det sista som hördes av honom var en kraftig burn out vid kl.07 på morgonen efter en osedvanligt blöt fest i Malmköping, även kallat "Slaget i Södermanland". Milko gjorde sedan ett kort gästspel på Mattias Näslunds bröllop förra året från vilken han och hans flickvän spårlöst försvann under middagen. Ingen har sett honom sedan dess.

Axel sa...

Det är någonting oerhört kittlande och spännande med myten om Milko. Ämnet skulle antagligen räcka till en helt egen blogg, eller åtminstone en egen underavdelning på STJD.