onsdag 12 augusti 2009

SUS 2009 - bästa laget i klubbens 40-åriga historia?

Är vi mätta nu?
Njuter vi av ögonblicket?
Förstår vi vad vi ställer till med?


Trots att dagens SUS är en ynka vunnen match ifrån det ”oslagbara” klubbrekordet på elva raka segrar, är det business as usual på SUS TILLS JAG DÖR. Ingen hetsar upp sig i onödan. Att ta ut segern i förskott och "ställa in skorna" är ett drag som präglar SUS IF 2009 och kanske är det så att laget redan ser framåt – mot 18 raka segrar? Trist i så fall, tycker vi. Det som händer nu är historiskt och förtjänar en stunds eftertanke. Låt oss sätta saker i perspektiv:

I augusti 1989, dvs. för exakt 20 sedan, skrev dåvarande chefredaktören för papperstidningen (jo, det är sant) SUS IF Nytt ett brev (vi vet, vi vet) till Dagens Nyheters sportredaktion. Laget hade nämligen en del mer eller mindre kända profiler i laget och hade dessutom lyckats vinna 10 raka matcher i serien - man tyckte sig förtjäna ett omnämnande. Dagens Nyheter nappade och skickade ned ett team. Det fotades och det hela slutade med två helsidor - som på den tiden var i formatet A3 (typ). Ni fattar, det var stort! Matchen? Den förlorades och sviten bröts.



SUS IF har existerat som fotbollsförening i drygt 40 år. Hasse "Lelle Printer" Dahlman var ordförande. Under åren har klubben fostrat, utvecklat och i vissa fall återskapat ett flertal förstklassiga spelare, spelare som ex-allsvenske landslagschefenLasse Richt, FIFA-domaren Roffe Ericsson, Canal Plus studioankare Jonas Dahlquist och Lasse Hallon. Många årgångar har omnämnts som den bästa någonsin. SUS meste skyttekung och skribenten Anders Elghorn skriver följande i sin text ”Historien om SUS – de första 40 åren”:

1969 Med Claes Borgström som försvarare! (detta enligt Hasse Dahlman – STJD har intervjuat fd JÄMO Claes Borgström här)

1973 är Tommys val, ”med mittfältsmotorn Tommy Seidefors”, som han blygsamt skriver (han är farsa till Johan, så ni hajar). Han får medhåll av klubbens mesta ordförande, Ulf Moberger.

1982 säger jag. Då gick vi upp i sexan. Med ett gäng plus 30-gubbar. (STJD: tre av de plus 30-gubbarna är fäder till tre av spelarna i den nya generationen SUS: Seidefors, Elghorn och Halldén… för några år sedan spelade även Pelle Porseryd i laget, vars inte helt okände far Rolf Porseryd också spelade i SUS runt den här tiden)

--

SUS IF 2009 har en trupp på närmare 25 spelare. Säkert något slags klubbrekord även det. Och laget, med spelare som Dr Haglund (hans knäspecialer är överlägset mest populära på bloggen), Mad Max (med Sverige största pingisblogg), RZL (ständigt het), 90-kilo (ständigt skadad) och Jonte Halldén (från Nattbuss 807) är redan det enda obesegrade laget i division 7... så på lördag när representationslaget tar sin 11 raka seger ska det banne mig firas.

Tänk Federer/Borg/Wimbeldon. Ännu ett blad skrivs och klubben är tillbaka i blickfånget. Vem kontaktar DN? Det är dags för ett återbesök!

Läs allt om SUS IF’s bästa årgång någonsin – här.

10 kommentarer:

Björn sa...

Bra skrivet Johan! På lördag är det BARA seger som gäller.

Jonte sa...

Jag tappade plötsligt andan.
Det är så stort!

Ettan sa...

Herregud. Detta hade jag glömt bort; det har inte snackats något om detta historiska ögonblick på träningarna under veckan. Det beror nog på den stora ödmjukhet vi visar på planen, i segerns medvind samt här på bloggen.

SirMoose sa...

Jag ska fira rekordet med svenska kräftor och härligt bubbel.

Dock har jag svårt att bestämma mig för hur jag vill att matchen ska arta sig. 3-0 första kvarten och sen bara samba eller 2-2 i 91:a minuten när jag får ett läge med höger och drämmer bollen ribba in?!?!

Oavsett känner vi nog alla historiens vingslag.

SirMoose sa...

När man tittar på Cariocas resultat blir jag nu lite allvarsam. Fem segrar på senaste sex matcherna, förlusten kom givetvis mot oss. De har även visat att de faktiskt kan spela både på bortaplan och konstgräs.

Så kom igen SUS! Ingen underskattning, inga dumheter.

Daniel sa...

Så blev STJD så där magisk igen.

Men oj, är det redan på lördag det ska skrivas historia. Jag trodde all dessa fantastiska SUS-årgångar man hört så mycket om åtminstone mäktat med 12 raka nån gång. Nu blir det full fokus och 100%ig uppladdning inför lördag.

Björn sa...

håller med Linus. Carioca ska absolut inte underskattas. 100% fokus från matchstart.

Björn sa...

förresten - räknar vi in träningsmatcherna mot National och Topkapi har vi ju redan krossat rekordet! Men det är förstås tävlingsmatcher som gäller i såna här segersviter...

Anonym sa...

Till Sir Moose

Man dricker inte bubbel till kräftor.
Var har din pappa varit när du växte upp?

Prawitz

Axel sa...

Nu blev jag grymt nervös, på riktigt. Jag tror det är bra. Har pastaladdat en vecka i Rom.