lördag 26 januari 2008

När bildades SUS egentligen?

"SUS IF – Stockholms Universitets Studenters Idrottsförening - grundades en kväll i november 1967 i studenthemmet Lucidors källare. Över en öl och en macka valdes Kent ”Löken” Lundgren till ordförande och Hans ”Lelle Printer” Dahlman till vice. Ulf Moberger blev kassör, ett genidrag, skulle det visa sig. Medlemsavgiften sattes till 20 kr om året."

Ovanstående citat är hämtat från Anders Elghorns eminenta krönika över SUS IF - de första 40 åren. En historieskrivning som kommit att bli likställd med allmän sanning. Döm om min förvåning när jag vid kontroll i FOGIS (FOtbollens Gemensamma Informations System) läser att Stockholms Universitets Studenters IF bildades 1969-03-11 och blev registrerat som klubb samma datum på StFF! Jag kan förstå att om klubben bildades i november -67 så tar det några månader innan StFF registrerat det hela. Men, nu verkar det alltså som att det tagit 1 år och 5 månader innan klubbens existens överhuvudtaget kommit till StFF:s kännedom. Många frågor väcks. Bildades vi i novemeber 1968 istället? Blir det en ny 40-årsfest i år då? Eller vad hände det där mystiska SUS-året 1968? Var det ett rent träningsår utan matchande? Eller är det som jag befarar att året 1968 mer innehöll kårhusockupationer, konstigt gräs och Jefferson Airplane snarare än riktig fotboll? Tiden är kommen att göra upp med vårt förflutna. Bildades klubben verkligen 1967 och i så fall - vad hände egentligen 1968???

9 kommentarer:

Björn sa...

spännande läsning Axel, alltid kul med undersökande journalistik! Blir intressant att följa fortsättningen på det här, kanske läge för en stor fest i år också?

SirMoose sa...

Hur reagerar Hasse "Lelle Printer" Dahlman när Janne Josefsson inom några dagar står på hans trappa med mikrofonen i ansiktet och anklaganade frågor? Vad betyder detta för min fars kredibilitet i journalistvärlden? Ska vi celebrera 1968 med att själva sitta i sunkiga soffor i dunkla rum lyssna på Jimmy och puffa?

Nja, jag tror inte att det är så allvarligt. Mina funderingar går mer mot: När stänger registreringen av nya lag? Spelade SUS IF Korpen sitt första år? Hann de inte ordna allt innan säsongen -68 började?

Men svar krävs! Ge oss svar!

Axel sa...

Om SUS IF spelade Korpen 1968 är det en liten skandal det också. Hur många gånger har man inte stått och förklarat för olika människor att SUS IF spelar i "riktiga" seriesystemet och knutit näven i fickan när nån ignorant typ ändå envisas med att tro att det är Korpen det handlar om. Svidande i det läget att veta att det var i korpen det började.

Helst hoppas jag att detta leder till en revidering av historien som kan bana väg för ett nytt storfirande i höst. Som andraalternativ hoppas jag på det där med att 1968 var ett rent "träningsår". Det år som man la träningsgrunden för samtliga kommande säsonger sedan dess.

Vore högintressant att få höra någon av "de äldste" uttala sig!

Davas sa...

Misstänker att SUS spelade i universitetsserie de första två säsongerna. Tycker Ingemar brukar tala om att laget bland annat var runt i Europa och mötte lag från andra universitet. Gjorde vi det de försvunna åren, väger det långt tyngre än korpen. Skulle säga att det ligger i nivå med det ordinarie seriesystemet.

Axel sa...

Jag hoppas din teori stämmer Davas!

Daniel sa...

När får vi egentligen svaret på detta???

Axel sa...

Ingemar har tagit på sig att kontrollera fakta i riksarkivet. Återkommer så fort information finns.

Elgen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Elgen sa...

Här sätts hedern på prov.
Dahlman skulle vända sig i sin grav om det inte vore för att han lever.
Vad är problemet? Att vi måste ha 40-årsfest i år igen?
Nä, grabbar, lita på ärliga blå ögon och på skrivna protokoll istället för på någon Janne Josefsson-wannabe som gått vilse i fotbollsförbundets byråkrati. ”FOGIS!” Ni hör väl själva hur det låter.
Vad gjorde jag före 1985?
SUS själ är äldre än historien.
Livet är här och nu, åt historien ska vi binda vackra kransar.
Sekr

PS Och du, Axel. ”Vad hände 1968?” frågar du.
Oj, oj, oj, då hände det grejer. DS