lördag 2 april 2011

Är det farligt att nicka?

Hjärnskakningar är inte helt ovanliga inom fotbollen. När man ska bestämma sig för om man ska gå upp och nicka en riktigt stenhård boll eller inte kan det vara bra att ha lite fakta. Vill det sig illa så kan ju smällar mot huvudet leda till hjärnskakning. Man kan då drabbas av yrsel, illamående och tillfälliga minnessvårigheter (amnesi) eller kortare medvetslöshet. Kortvarig medvetslöshet (upp till 5 minuter) eller amnesi - retrograd eller antegrad - i frånvaro av andra neurologiska bortfall är kännetecknande för hjärnskakning. Längre medvetslöshet eller närvaro av neurologiska bortfallssymptom talar för mer allvarlig skada och då bör man omgående tas till sjukhus. Människor som diagnosticeras med hjärnskakning brukar observeras 12-24 timmar på sjukhus eller i hemmet alternativt genomgå en skiktröntgen (CT el. DT) av huvudet, detta för att ytterligare utesluta allvarligare skador. I efterförloppet kan man förvänta sig allmän trötthet någon vecka. I januari publicerades nedanstående artikel om långtidseffekter av hjärnskakningar:



Av vad som framgår så vet man tyvärr inte tillräckligt för att komma med några konkreta riktlinjer för fotbollsspelare eller andra idrottare. Vi kan alltså nicka på som vi alltid gjort.

5 kommentarer:

Johan seidefors sa...

alla vet att det är farligt. jag har inte nickat sen '88 och jag skitsmart.

SirMoose sa...

Jag har följt Kaptens exempel. Att nicka är ungefär lika smart som att kaxa med vakterna på Patricia utan att bära flytväst.

Anonym sa...

Tur att begåvningsreserven är såpass stor att det finns lite att ta av. Nicka på!

SirMoose sa...

TRRRRROOOOOOOOLLLLLLLLL!

Anonym sa...

ignorance is bliss!
#13