onsdag 13 februari 2008

1968

Ordförande Ingemar har korresponderat med SUS TILLS JAG DÖR-redaktionen i frågan Vad hände 1968? Han skriver följande:

Efter att ha tagit några krafttag och djupdykt i Riksarkivets samlingar så kan vi numera helt klart klargöra hur det ligger till med bildandet av denna anrika förening. Allt för att en gång för alla få stopp på den smått otrevliga ryktesspridning som en tid har florerat i media avseende SUS och dess tillkomst. Typ snacket och teorierna om korpspel, "mystiskt" år, omskrivning av historien och annat som nämnts. Man har t.o.m. ifrågasatt en äldre redaktörs heder genom att betvivla den eminenta historieskrivningen som lades ut i samband med de sanna 40 basten !
Så här ligger det i alla fall till. Föreningen bildades i november 1967. Därefter vidtog en planering utav verksamheten och det första årsmötets hölls, förmodligen för ordningens skull, redan i januari 1968. Vad gäller fotbollssektionen så startade träningen i april med konditionsträning på Gärdet och med träningsmatcher i inomhustältet (redan då!) på Stora Mossen mot bl.a. Djurgårdens IF. Har tyvärr inget resultat fån denna fight, men säkerligen så vann vi denna !?! I DM så åkte man i första omgången mot Klass 1-laget Huddinge med 0-5 och i serien, klass 4 C, kom man trea detta det första året. Låter väl godkänt ?



Detta är alla Stockholmsserier 1968. Fyra divisioner och Fyra klasser. SUS IF är markerat med rosa. Dubbelklicka så blir tabellerna större.

Även hockey kördes igång under det här första året och där låg man 2:a efter att halva serien hade avverkats kan utläsas ur protokollen.
Lite annan kuriosa ur årsberättelsen måste nämnas. Bl.a. att grundaren Hasse " Lelle Printer" Dahlman valdes till ordförande - att medlemsavgiften var satt till 20 spänn - att antalet medlemmar ( betalande ) var c:a 26 st. - att taxiresor ej beviljades. Dock gick en sådan igenom med en ersättning av hela 11 riksdaler då 3 av 4 privata bilar vid en bortafight befanns vara körodugliga. Man valde även ungdoms(!)ledare och en kvinnlig ordförande till supporterklubben på årsmötet, kanske något för oss att ta efter ?
Detta 1968 var alltså SUS IF´s första aktiva år idrottsligt sett. Marschen mot de högre serierna hade börjat. Vad som egentligen var målet med nysatsningen nämns aldrig någonstans. Att bli ett nytt Öster som detta år vann guld i div. 1 ? Där Djurgården kom fyra eller var det femma; där Gnaget hängde kvar på målskillnad; där Bajen inte ens var med och där Örgryte och Hälsingborg åkte ur.
Nä, det var nog redan då med mottot "Idrott för nöjes skull" !!!

STJD-redaktionen kan inte annat än tacka ordföranden för helt strålande research. Vi ska aldrig mer tro på FOGIS. Det känns extremt tryggt att ha så insatta personer i SUS-styrelsen. Åsså är det bara att konstatera att man aldrig får nog av SUS-historia. Helt underbart!

7 kommentarer:

Axel sa...

Inför kommande säsong känns det bra att SUS IF redan 1968 kopplade mentalt övertag mot Lidingö-lag.

max sa...

Två lag efter oss där och en viktig match mot LFK i Svass.

Låt Lidingö få känna på det de redan gjort i fyrtio år, hur det är att bara se en susares ryggtavla och SUS före i tabellen.

Anonym sa...

Mer historia!

Daniel sa...

Alltså jag bara ryser av välbehag när jag läser det här. Ibland behövs det lite ifrågasättande och spekulativ research för att gräva fram de riktiga guldkornen.

och givetvis:
KROSSA LFK!

SirMoose sa...

Härligt med sanningen! Dock jobbigt med att såna här rykten sätter igång misstro och schismer i klubben. Janne Josefsson har nästan lyckats med det han önskade men ärliga SUS står som alltid starka!

När hände det senast att de fyra första lagen i allsvenskan slutade på samma poäng?!

Axel sa...

Rätt mäktig känsla att vi är exakt 26 man i truppen 2008, samma antal som det fanns betalande medlemmar 1968.

Jonte sa...

Vänta... har vi lidingö i vår serie???