söndag 7 oktober 2007

MATCHRAPPORT: ESSINGE - SUS 2-4


Det finns olika sätt att avsluta en säsong på. I USAs Major Leauge Baseball var länge New York Mets ett av de absolut bästa lagen, med en tillsynes ointaglig ledning i grundserien. De ledde med 15 matcher över Philadelphia Phillies när det oförklarligt och plötsligt började gå lite sämre… och ännu lite sämre… tills de i den absolut sista matchen av 162 (!) förlorade på nytt och tappade förstaplatsen i divisionen och därmed också slutspelsplatsen. En genomklappning så hemsk och så långdragen att fans och media till sist bara visade öppet förakt.

Det här har egentligen ingenting med SUS att göra men jag råkar älska både Baseball och The Mets och möjligen kan historien sätta saker och ting perspektiv. Det finns förluster och det finns förluster om ni förstår vad jag menar.

SUS har genomlidigt en liknande resa i år (nåja). Laget spelade länge magisk fotboll och var i alla fall i närheten av att hota Tudor Arms fram tills att sommarregnet började falla, och vi med det.
När vi nu stod där inför säsongsavslutningen och en mer eller mindre given tredjeplats var stämningen upprymd på gränsen till okoncentrerad. Matchen gällde egentligen ingenting, men SUS ville verkligen spela. Essinge ställde ett juniorlag på planen, vilket undertecknad blev varse om senare under matchen när ett munhugg av skolgårdskaliber bröt ut och en lite äldre motståndarforward påminde om att vi spelade mot killar födda så sent som 93.

Hur som helst. Pipan blåste och innan SUS överhuvudtaget fick ordning på någonting hade Essinge tagit ledningen med 2-0. Vad hände? Jonte vrålade av ilska, backarna backade och mittfältet yrade omkring. Ingen tog bollen. Essinges ledning var absolut inte orättvis men det kändes ändå som att SUS bara var en kall hackade motor som frustande väntade på full effekt.

Precis så blev det. Laget spelade upp sig och efter en halvtimme började mittfältet ta tag i bollen. Det karakteristiska SUS-spelet med snabba korta passningar följt av en svepande långboll på djupet fick Essinge konfunderade. Emil, Björn och Danne skaffade sig ett antal otroliga målchanser och det var helt ofattbart att bollen inte gick in.

Men reduceringen var såklart ofrånkomlig. 2-1 gjordes ca 35 minuter in av Danne på passning från Emil. Ett förlösande mål som gjorde att alla spärrar släppte.

Efter lite klassiskt gnäll i halvtid kom SUS ut i andra halvlek och gav Essinge en lektion. Det var total utskåpning på ett sätt vi inte sett sedan… jag vet inte när. Allt fungerade och när bollen efter en bortnickad hörna damp ned på låret någonstans utanför straffområdet, för att därefter studsa fram på det där perfekta viset, var det bara att dra till. Bollen smet just förbi Max och fortsatte upp i krysset. 2-2. Underbart.

Det var matchens utropstecken… tills dess att Tobbe Trollkar dribblade av HELA Essinges försvar INNE i straffområdet och lekfullt, retsamt enkelt, rullade in bollen till 3-2. Otroligt.

Därefter följde en kanonad av målchanser av typen som inte ska kunna missas. Mange hade väl tre öppna lägen, Sauter och JS varsitt. Lägg till ett antal skott och ett allmänt ihållande tryck så förstår ni att Essinge var nöjda med att bara ligga under med en boll.

Det var lite kackel också. Inget märkvärdigt. Förutom den vedervärdige #11 var de rätt sköna typer. Det som möjligtvis är värt att nämna är att deras bufflige 150-kilos back lyckades få David Domeij förbannad med en vansinnig tackling i ryggen (som senare upprepades på Emil). Det händer inte ofta… och det är ännu mer sällsynt att David ger tillbaka. Men det gjorde han nu, med en hård och hög knuff, till stor glädje för alla som såg på.

Som en fin avslutning på säsongen kom också 2-4. Emil gjorde matchens och säsongens sista mål (förarbetet redigeras in i efterhand – hur gick det till?). Vändningen var fullbordad och SUS hade segrat. Essinges #11 som snackat skit på det där trista osofistikerade sättet tackade inte ens för matchen. Inte många brydde sig men Max tog väldigt illa vid sig.

Janne måste lyftas fram så här i efterhand, som fullständigt dominerade den kvicke lille 14-åringen på sin kant. Där var det stängt. Tycker även att Sauter och Lyckan var fint med offensivt, vilket alltid är kul. Mittfältet och anfallet var mycket bra efter första 30.

Sällskap hem på tunnelbanan med Max och Danne. En skön resa där året avhandlades lite hastigt. Nu är det här en matchrapport och inte en helårsberättelse eller liknande, men den lite mer djupgående slutsatsen när det handlar om att spela fotboll för SUS IF år efter år måste ändå vara någonting i stil med att "målet är ingenting, vägen är allt" som Robert Broberg sjöng en gång i tiden. Det stämmer väldigt bra. Fan vad kul det är att spela med det här laget!

22 kommentarer:

max sa...

Är kanske inte helt nykter men den där nummer elva som hette max han underpresterade..

Men vad jag mest vill veta är vad Mange sa till Lill-Emil efter matchen??

Axel sa...

Underbar matchrapport!!!!!!!!!!!

Hagen sa...

Det är var en kul match igår, blandat med helt ok lir och hårda närkamper med lite smågruff :)

(Hoppas ni inte går upp för jag gillar att lira mot er)

Essinges #16

Anonym sa...

Underbart att få komma hem från BB och kasta sig ut på STJD (för det är ju alltid det första man gör) och läsa en fantastisk matchrapport och varma lyckönskningar på en så grym blogg, tack! Fan vad det är kul att få vara en del av det här laget.

(Hmm. Jag misstänker att jag är påverkad av någon sorts hormon för jag är så glad hela tiden, men jag menar vad jag skriver)

#13

Axel sa...

Håller med, det är lätt att vara sus:are i dessa dagar. Kul att spela mot Essinge, det var mycket kamp.

max sa...

Två bra matcher mot dem och jag gissar att det blir ännu tuffare nästa år när de har kommit upp i tonåren.

Björn sa...

härlig matchrapport!

bara att hoppas att Rara lämnade WO mot Tudor i sista matchen så är andraplatsen SUS...

Davas sa...

Verkligen fin rapport. Snyggt!

Davas sa...

Spänningen är olidlig. Ser just att Tudor slog Rara med 3 - 0. Kan det vara WO månne? Ska kolla stff.se.

Björn sa...

davas, precis vad jag och dd spekulerade om innan vår match, men stff visar inget resultat alls...

Anonym sa...

Härlig rapport! Kanske inte så moget att ge igen men jag kan fortfarande inte lyfta armen så det var nog motiverat. Resan är allt. Varför är det så långt till april?

Axel sa...

Jag älskar SUS! Det kommer bli kul med A-B om två veckor och sen 40årsfest 1 dec! Jaaa!

SirMoose sa...

Det är nu bekräftat att det var WO från Raras sida. Men samtidigt kommer rapporter om att det inte blir några poängförändringar när det är WO i sista matchen. Därav skulle den aktuella ställningen stå sig. Otroligt bittert i fall det skulle innebära att vi blir trea. Om det däremot blir omräkning av tabellen igen ligger vi bra till för andraplatsen och rättvisa skipas.

Märklig match igår och lite kul att vi visar att vi fortfarande kan gnälla som gymnasieelever. Målen kan inte nämnas för många gånger. Johans monster i krysset var härlig och Trollkarlens flygande tvåfotare i Stefan-klass.

Björn sa...

det verkar solklart att tabellen inte räknas om vid WO i sista matchen, MEN Rara hade lämnat en WO tidigare under säsongen mot Kronoberg...det innebär alltså två WO och då ska väl serien räknas om??

otrolig dramatik även efter seriens slut...hela säsongen avgörs på STFF:s kansli...

Vad säger experterna?

Daniel sa...

Känns som en fråga för ordföranden att sätta tänderna i.

"Fan vad kul det är att spela med det här laget!"
Jag håller med!!!

Anonym sa...

Jaha blir det division 6 efter nästa säsong då??? Russell

Björn sa...

verkar som SUS tar hem Stora Silvret trots allt, om inte reglerna ändrats sedan 2004, se fråga från stff nedan...


2004-10-09 wo sista matchen
Fråga: tänkte bara höra vad som händer när ett lag lämnar wo sista matchen? blir dom av med alla poäng? och blir dom andra lagen av med sina poäng mot dom???
nyfiken
Svar: Om det är första wo för säsongen räknas resultatet 0-3 in i tabellen, är det den andra försvinner laget och dess resultat från tabellen.

Björn sa...

och då kanske det blir sexan redan nästa säsong??

Anonym sa...

... och här sitter vi och våndas över att råkat bli näst bästa tvåa i sjuan och förmodligen gått upp i sexan. Sen visar det sig att Rara Avis räddar oss på målsnöret!!!Hahaha :) Det mest underliga kvartstår dock: Hur kunde ni spela oavgjort mot dom?

Anonym sa...

Vilken upplösning!

Kommer SUS eller FKNS vinna Stora Silvret?
Vill SUS eller FKNS vinna Stora silvret?
Mutade FKNS Panama? Mutade FKNS Rara Avis?
Kommer STFF att klara blogdrevet?

Ställer FKNS upp som B i A mot B så att det hela får avgöras på planen?
Blir det som i Göteborg: FCKNSUS?

Vi som följer STJD får se...

SirMoose sa...

Vilken otrolig upplösning på säsongen! Om Rara utesluts och alla resultaten stryks blir det enligt mina uträkningar ett slag om stora silvret som avgörs med ett måls skillnad.

I dagsläget har FKNS 34p och +31 och vi 32p +26, alltså två poäng och fem måls sämre målskillnad. Raderas Raras resultat förlorar vi fyra poäng och fyra plusmål. FKNS tappar sex poäng och tio mål. Resultatet blir då SUS 28p +22 och FKNS 28p +21. Kan det bli mer dramatiskt?!?!

Och detta tack vare en fantastisk höst av SUS! Sex vinster, en avgjord och bara en förlust, mot i år omöjliga Tudor. Om vi bara gjort en normal vår hade stora silvret varit i hamn för länge sedan.

Att åter ta hem stora sivret känns mycket bra om så blir. Men liksom FKNS påpekar kanske det kan diskuteras huruvida avancemang lockar.

Hur som helst skulle rättvisa skipas, om än efter märkliga turer, om Rara utesluts och vi på så sätt får vår värförtjänta andraplats.

max sa...

Att vi spelade oavgjort mot RARA är sjukt men att vi gjorde det när de spelade med endast 10man i första halvlek är.. värre iaf.

Kanske det här årtusendets bottennapp för SUS?