måndag 3 augusti 2015

SUS: livet upphöjt.


Inom teater och film pratas det om att ”bryta den fjärde väggen”. Begreppet syftar på när en rollfigur talar till publiken eller visar (genom att bryta rollen eller genom dialog) att rollfigurerna och handlingen inte är verklig. Redaktionen har i vanlig ordning gått och grunnat på begreppet nu i sommar (ja?) men det var inte förrän igår kväll - då ingen mindre än en likblek THORSTEN FLINCK, på Fårös egen minimala Laterna Magica-scen, för en stund, då publiken kanske oväntat skrattat till vid ”fel” tillfälle, upphörde att växla mellan Doktor Glas och den vedervärdige Pastor Gregorius, och sonika började referera till sin egen person mitt under pågående föreställning. - Han är ju hemskt lustig den där Hinken, Flinken eller vad han nu heter… - som vi insåg att begreppet ju GIVETVIS även bör appliceras på SUS och det upphöjda tillstånd som inträffar då klubben begår Slow Football, på Stadshagens praktfulla prunkande plast. Jag skriker till och rusar mot utgången: 
- Ursäkta Thorsten, spoiler: Gregorius blir mördad, men Helga liksom den moraliskt dubiöse doktorn förblir olycklig. Mig ska inte livet gå förbi, jag har en text att författa.  




Tillbaka till SUS. När laget spelar som i trans bryts den fjärde väggen och det uppstår ett tillstånd av ökad medvetenhet hos publiken, som för all del inte behöver vara på plats. Nej tvärtom. När SUS rör sig i sakta samspel, sänds sinnenas alla vågor ut över samtliga frekvenser och hela världen blir… mer. Du hör det i luften. Du noterar det med synen och erinrar det plötsligt inte bara med tungan utan med hela huden. SUS är mer än Umami. Mer än sjätte sinnet. Mer än Matrix, KLF och Mr Robot.


SUS är livet upphöjt.  

Så, anslut er till kommande match och spela inte bara för SUS eller er själva, utan för hela Stockholm, Sverige och varför inte världen. De tycks behöva SUS i sina liv mer än någonsin just nu. 




4 kommentarer:

Axel sa...

Älskar dom här Vininläggen som vi kallar dom här hemma.

Flinck kan verkligen konsten att bryta den fjärde väggen på ett så obehagligt sätt att man i publiken nästan skiter på sig. Minns ett genrep av Gertrud på på Sibylleteatern (Ja, uppsättningen där Stig Larsson hade en roll) där han från en regissörsstol bredvid scenen satt o höll fjärde väggen vidöppen och höll mig i konstant skräck med helt vansinniga blickar (jag var förkyld och nyste till ibland). Men det blev en upphöjd upplevelse, precis som matchen mot Tolkarna kan bli på fredag, om SUS bara hittar dit.

Björn sa...

Lite som när JS psykar vid straffläggning, inga liknelser i övrigt med Flinck.

Daniel sa...

"som för all del inte behöver vara på plats". Underbar text!

Jonte sa...

Sagolik läsning!
Såg Doktor Glas med Thorsten på Vasan för rätt många år sen nu. Fick en signerad tröja efteråt "Till Jonte från Thorsten Flinck - A man gotta do what a man gotta do" (ja, precis den stavningen). Jag insåg naturligtvis att det var SUS han syftade på. Huruvida han själv förstod det är dock oklart.