fredag 30 augusti 2013

STJD-exklusiv recension av leppen - en låt om året (CD/LP)

leppen
en låt om året
2013
Playground Music



Tio låtar på 39 minuter och 51 sekunder. Det är leppens debutalbum. Det bästa svenska albumet någonsin. Ja. Du läste rätt. Det är dags för Lill Lindfors Du är den ende, Jakob Hellmans ...och det stora havet och Jan Johanssons Jazz på svenska att maka på sig. Dom skivorna är bra, visst, bitvis lysande till och med, men dom känns som ojämna hafsverk bredvid en låt om året. Här handlar det nu faktiskt om musikalisk perfektion à la Random Access Memories, fast utan masker.

Men först formatet; man tänker på Aphex Twins Richard D. James. Tio låtar och under 40 minuter, ingen utfyllnad, inte en onödig ton, allt nedstrippat till ren essens, ren RnB, med en unik, nästan provokativt personlig avsändare; så här är jag, take it or leave it. Det är som när ett litet glas apelsinjuice pressats fram av 5 kilo apelsiner, det smakar mer apelsin än vad en apelsin nånsin gör. Och det är väl det som är konst antar jag, koncentrerad verklighet. Och efteråt; som att stappla iväg efter ett känslomässigt Fritt fall.Vad fan hände?

leppen har liknats vid Tomas Andersson Wij och John Holm men det är att förminska leppen. Hans uttryck är bara hans eget. Men visst verkar han i en tradition, det gör alla. Men Tim Buckley och Marvin Gaye känns lika relevanta att nämna som låt säga Miguel, Drake eller varför inte Skrillex? Hör vi inte en 'drop' i nära till sist? Produktionen är utsökt över lag. Vilken musikalisk kostym leppen har låtit sy upp! Som skuren i ett enda stycke. A-ha covern ta på mig får en att börja drömma om leppenifierade versioner av, ja snart sagt all annan tillgänglig populärmusik. Jag kan iallafall inte sluta tänka på hur en när kärlek bryter ner (When love breaks down) skulle låta med leppen.

Texterna var inte tänkta för en publik först, och det är precis så det känns. Det här är FÖR privat, det är FÖR utlämnande. Så känns det faktiskt. Först. Men efter hand är det just texterna som gör en låt om året till en så sensationell och enastående skiva. När motståndet brutits ner, avvärjningsreflexerna mattats, inser du plötsligt att dom här låtarna faktiskt handlar om just dig. Och mig. Den magnifikt avslutande tänk att få, växer till en hymn som konstaterar det enda en någonsin behöver veta: "ja jag mår bättre när du är här".

____________________

leppens "en låt om året" släpps den 4 september men kan redan förbokas:
http://www.petsounds.se/musik/svenskt/leppen
https://www.bengans.se/popup/leppen_en/se.aspx
och HÄR:
vinyl@leppen.se


UPDATE 2013-09-02
Plattan finns nu i sin helhet på Spotify:







2 kommentarer:

Davas sa...

Värt.

Daniel sa...

Otroligt att vi i SUS inte bara har leppen i laget utan även en av sveriges bästa och mest pålästa musikskribenter!

Bravo leppen!
Bravo Axel!