torsdag 11 augusti 2011

Vinnarstrategi Nr 3 - planera och prioritera

Egentligen skulle jag skriva om ämnet "Bollkontroll" som en av de fyra Vinnarstrategierna men på förekommen anledning presenteras härmed istället:

Fyrklöverns tredje vinnarstrategi: Planera och prioritera.

Fotboll är som bekant ett lagspel och just det är såväl dess största fördel som nackdel. Inget är ju härligare än känslan i omklädningsrummet innan match, småpratet under uppvärmningen, känslan under match att vi alla drar åt samma håll, den kollektiva glädjen när vi gör mål och euforin efter en riktigt skön kämpaseger. I SUS har vi dessutom en vänskap som når så mycket längre än till sidlinjen. Något vi alla byggt upp tillsammans. Fyrklöverns grundfilosofi är att ett lag med harmoniska spelare också är ett lag som presterar. Vi har därför alltid sett det som en viktig uppgift att främja och utveckla den unika sociala funktion som SUS innebär för alla oss i och runt truppen. Vi har, förutom fixandet med matcher och träning, exempelvis ordnat publikmatcher, SUS BBQ, SUS After work och utökat arrangemanget kring den traditionella avslutningsmatchen.

Nackdelen med ett lagspel är dock att det, till skillnad från exempelvis dart, krävs att ett visst antal spelare måste dyka upp på samma plats, vid samma tid. För att laget ska nå bästa resultat bör detta även ske med en viss kontinuitet. I SUS har vi sedan länge en utgångspunkt i att ha en samling i veckan: träning på vintern, match på sommaren.

De år SUS har presterat fin och poänggivande fotboll har vi haft en kärna i truppen bestående av ca 10 spelare som kommit sånär som på varje tränings- och matchtillfälle som kompletterats av en hel del spelare som varit med för det mesta. Något som skapat en trygghet i spelet på och vid sidan av planen. De senaste två åren har denna kärna dock minskat successivt. Fyrklöverns analys är att detta beror på brister i planering samt i att SUS allt oftare prioriteras bort.

Fyrklövern önskar därför att varje SUS-spelare, utav respekt för sina lagkamrater och föreningen SUS IF, själv planerar så han kan spela så många matcher som möjligt samt att SUS prioriteras över andra aktiviteter. Till vilken grad SUS ska prioriteras är så klart högst individuellt och starkt påverkad av den omgivning man befinner sig i. Fyrklövern förväntar sig dock att varje spelare själv tänker igenom sina prioriteringar och placerar in SUS i detta. Vad gäller planering så finns spelschema såväl här på bloggen som på stff.se.

Fyrklövern kommer under höstsäsongen genomföra stickprovsundersökningar av kalendrar samt prioriteringslistor som förväntas sitta som ett rinnande vatten. Ett första sådant tillfälle kan bli på lördag kväll då vi ses på Sjöfartshotellets terrass och pratar igenom matchen med en Boat Drink i handen...