söndag 28 januari 2007

Hur spelar SUS 2007?

Vilka är det som har den där ”tränaren” som aldrig håller tyst och ständigt ändrar positioner och spelsystem mitt i matcherna nu igen… Kronis? Hur som helst – jag menar inte, självklart inte, att vi ska agera på ett lika absurt sätt, men det kan finns anledning att diskutera frågan nu när vi har den trupp vi har. När vi är som starkast kanske vi ska våga lyfta upp fler spelare högre upp i planen.

Eftersom att vi i majoriteten av matcherna äger både spelet och bollen kanske det inte är fel att snegla på en 3-5-2 uppställning, med dess olika variationer. Det skulle stärka mittfältet i uppspelsfasen och ge ökat fokus på anfallsspelet. Vi orkar inte bygga försvarsspelet på hög press en hel match, men vi skulle förmodligen kunna fånga upp motståndarna lite tidigare om vi var fem mittfältare (och kunde ge David Sköld lite mer support)… och på så sätt minska antalet långbollar mot löpande forwards.

Jag vet inte. Det kanske bara är löjligt att ändra ett allt som oftast vinnande koncept, men å andra sidan så bör vi vara lite mer flexibla. Det här är ytterliggare en knivig fråga för den nybildade Kommittén, som kan hitta mer info på ämnet här nedan:
.
3-5-2 (läs mer på Wikipedia här)
This formation is similar to 5-3-2 except that the two wingmen are oriented more towards the attack. Because of this, the central midfielder tends to remain further back in order to help prevent counter-attacks. It differs from the classical 3-5-2 of the WW by having a non-staggered midfield. It was used for the first time at international level by the Argentinian coach Carlos Salvador Bilardo in the FIFA World Cup Mexico 1986. Many teams also use a central attacking midfielder and two defensive midfielders, so the midfielders form a W formation.
Teams that used this formation
Argentina,
1986 World Cup winner.
Brazil,
2002 World Cup winner.

4 kommentarer:

Johan seidefors sa...

För att skapa ett "W" på mitten kan man alltså exempelvis tänka sig att David Sköld som "defensiv mittfältare" kliver upp och blir offensiv. Samtidgt blir de två "centrala mittfältarna" lite mer defensiva.

max sa...

Låter spännande.

Risken finns alltid att yttrarna bara försvarar.

Är det ngn i SuS som lirat 3-5-2 och har egen erfarnhet?

Johan seidefors sa...

Jag kan känna att risken snarare ligger i att ytterbackarna blir för isolerade och hamnar i en-mot-en lägen. Spelet bygger på att vi orkar börja försvara oss högre upp.

Emil sa...

Problemet som kan uppstå när man spelar 3-5-2 (har provat det själv i Vallentuna några fighter) är att yttermittfältarna kan ibland komma för långt ner i banan och på detta sätt skapa en 5-3-2 uppställning. Jag håller med Johan om att det vore kul att testa detta, speciellt i en match där vi för spelet.