lördag 23 september 2017

Replik: Mats O Svensson har inte fattat någonting - Sus av Agnes Gerner är ett mästerverk


Många lyckliga SUSare, inbäddade i bomullsmjukt seger- och hotshotsrus efter gårdagens perfekta Kronis-kross, satte morgonkaffet i vrångstrupen i morse när de slog upp Dagens Nyheters senkomna recension av Agnes Gerners bok Sus:

Mats O Svenssons läsning av Gerners mångbottnade lyrik är enkelspårig, för att inte säga enfaldig och okunnig. Svensson, som f ö verkar hålla på Kronis, försöker få det till att Gerners liknelser saknar finess. Man tar sig för pannan. Denna kulturman skulle antagligen inte ens känt igen finess om han så varit på Stadshagens IP igårkväll kring kl 18.16 och sett Hallbergs ryck inåt banan och avslut i bortre. Nej Svensson tillåter inte att en ung genial poet låter lyriken bli större än de tankar som han själv redan tänkt. Av recensionen att döma är Svensson bekant med begrepp som metafor och metamorfos, men allt han ser är en politisk poesi som inte renodlats efter just hans tycke och smak. När Gerners lyrik transcenderar till en susk nivå, står Svensson kvar på stranden och muttrar "dunkelt", trots att Bougts palindromformation gnistrar som ordlöst bevis en stjärnklar natt. Förresten, två assist igår följdes upp av en fin tid på Lidingöloppet idag:


Så. Message to Svensson: kom inte o klanka på Sus. Du vet inget om Sus. Så back off! Be om ursäkt, gör avbön. Avgå. Gerners bok är sublim. Den handlar om Sus. Och vill du veta mer, missa inte Sus-Westis, nästa söndag kl 20, Stadshagens IP. Men ta inte Beejays plats på läktaren, den är upptagen.

Tills dess...

6 kommentarer:

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Unknown sa...

Min gamla mormor föll nästan baklänges i sin gungstol när hon fick se detta. Den som uppfattat Sus som en tragedi har sannerligen missat något:


"...trots att man redan tidigt förstår att ”Sus” är en tragedi..."

Axel sa...

Jag gillar din gamla mormor K-J, hälsa henne att det var rätt att reagera. Såna här osanningar får inte stå oemotsagda. Not on STJDs watch!

Björn sa...

Oartikulerat avslutar Svensson med. Jag tar mig också för pannan, han kan aldrig ha hört Bougt kommendera mittfältet en regnig eftermiddag på Stadshagen. Eller för den delen läst Axels knivskarpa rapporter på STJD. Bjud in Svensson till Hang Chow för en bordsdiskussion om Sus.

Axel sa...

Apropå regn Björn, vädret i fredags var som skräddarsytt för dig. ”Nu skulle Björn varit här” hörde jag från flera. Hoppas på samma på söndag.

Anonym sa...

Jag hörde också det, verkar som det kan komma några droppar på söndag också. Bra där SMHI.