söndag 25 augusti 2013

Fotbollsregler: rött kort

Under matchen mot SP såg domaren sig nödgad att efter en företeelse omedelbart visa det röda kortet. Eller faktiskt - om vi ska vara petnoga - så togs det röda kortet aldrig upp i den situationen. Istället fick undertecknad det röda kortet serverat i form av en skarp order: Du kan gå och duscha på direkten. Uppfattat. Men låt oss för en sekund se över vilken typ av överträdelse domaren ansett sig ha sett, genom en snabb genomgång lånad av den ev. pålitliga sajten Fotbollidag.com:     
     
Om domaren visar upp ett rött kort i en fotbollsmatch innebär det att en spelare eller annan lagmedlem utvisas för resten av matchen. Det röda kortet är det allvarligaste straffet som domaren kan dela ut. Detta innebär att den som utvisats måste lämna planen omedelbart och inte kan bli ersatt av någon annan. Därmed får laget spela resten av matchen med färre spelare på planen, så det röda kortet kan därför ha stor påverkan på matchens utgång.

Det finns sju tillfällen när domaren direkt visar upp ett rött kort:


  • Allvarligt otillåtet spel;
  • Våldsamt eller obehärskat uppträdande;
  • Spotta på en motspelare eller någon annan person;
  • Förhindra ett mål eller en klar målchans för motståndarlaget genom att avsiktligt beröra bollen med händerna (gäller ej målvakten inom hans eget straffområde);
  • Förhindra en klar målchans för en motspelare som rör sig mot spelarens mål genom en förseelse som bestraffas med frispark eller straffspark;
  • Använda stötande, förolämpande eller smädligt språk och/eller gester;
  • Få en andra varning i samma match.


Vanligtvis så visar domaren upp det röda kortet efter att en spelare redan fått ett gult kort. Två gula kort innebär alltså automatiskt ett rött kort och därmed utvisning. Detta kallas lindrig utvisning. Vid grov utvisning visar domaren upp det röda kortet direkt utan att spelaren fått ett gult kort tidigare, detta sker vid grövre regelbrott. Efter att spelaren blivit utvisad så blir han också avstängd i en eller flera kommande matcher, beroende på hur grovt regelbrottet var. Det röda kortet kan alltså bara visas en gång till en spelare. Fotbollsspelare namn skrivs ner i en bok av domaren. Även tränare och annan personal på planen kan få både gula och röda kort ifall de bryter mot någon regel, men de avvisas dock inte ifrån planen som spelare gör.

Ok - då fattar vi. Förmodligen var det nog punkt nummer 2 - obehärskat uppträdande - som föranledde de hårda orden från domaren. Att #9 i SP kom undan med punkt nummer 1 vid minst två tillfällen är däremot ett mysterium, för visst var det så att hans utvisning kom på grund av den näst sista och överlägset mesigaste punkten: Stötande gester???


För er som inte var där igår så är känslan att den där killen har inspirerats rätt mycket av den här spelaren: 




Anyway. Vi ses om några veckor. Kämpa SUS.    

3 kommentarer:

Axel sa...

Man är borta EN match, åsså missar man allt det roliga.

Note to self: missa aldrig en SUS-match.

SirMoose sa...

Klistrar in mitt tidigare inlägg även här eftersom det passar så bra. Kaptens kort var väl lite hårt. Viss fysisk kontakt, en härlig uppriktighet kring hur han upplevde motspelarens uppträdande och så lite diskussion kring händelsen. Inte mycket att yvas om.

Det stora mysteriet, och upprinnelsen till Kaptens utvisning, är hur domaren tänkte kring nians första gula. Först gör han en ful kapning, sen muckar han mot Max. Facit: gult för nian och gult för Max. Snacka om bra deal för SP/SF! Om Max får gult för gruffet skulle nian onekligen också haft ett, till det ett gult för det fula tilltaget efter.

Slutsats: Kapten borde inte bli avstängt eftersom situationen aldrig borde kunnat inträffa i och med nians tidigare röda.

Davas sa...

Faktaspäckat, och naturligtvis helt obegripligt.