måndag 16 juli 2007

ETT MOLN PÅ SOMMARHIMLEN

Det har varit slarvigt med uppdateringar den senaste tiden. Utfyllnad helt enkelt.
Kanske var det därför det kändes extra starkt i magen när Björn Halldéns text damp ned i mailboxen sent igår natt. Det här är inget annat än äkta SUS. När ni skålar för sommaren ikväll, glöm inte att hälla ut en för en fd. klubbkompis. Här följer Björnes ord:

Pigge har mulat!

En av SUSIFs mest profilstarka spelare är död. Jag kan inte tro det, men det står både i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.
Pigge låter inte så stort. Men SUS- keepern från 1970-,-80-och 90-talet var inte liten. Han var ca 290 lång och vägde sina modiga 185 kg.
När Pigge landade efter att ha slängt sig efter en boll gick larmet på perrongerna i Stadshagens T-banestation under planen. SL var tvungna att hämta SUSIF-spelprogram på den tiden så man kunde förvarna perrongvakterna att Pigge lirade däruppe.

Han kom med i laget i början på 1980-talet. Jag vet inte vem som tog med honom, men det var nog i en tid när det fortfarande fanns ganska starka band med universitet.
Han hängde väl med nån.
För oss i backlinjen var han som sänd från ovan. Vi hade dessförinnan en ilsken målvakt som skällde på oss. Och ifrågasatte man honom skrek han i falsett: "Stå själv då din jävel".

Pigge var en frälsare. Han hade en bitande självironi och vi hade det faktiskt ganska trevligt där bak. Det var "lite vi mot dem" som spelade där framme och gnällde och skällde på oss när vi släppte in ett baklängesmål.
Vi låtsades inte lyssna - och kraftfullaste irritationen från Pigge tog sig uttryck i att han sparkade en av sin 58:or i stolpen.

Vi lirade tillsammans med Pigge i två decennier, I hans fall kan man faktiskt tala om hans livs matcher. Bollsport Cup var en jul- och nyårsturnering på inomhusarenorna runt Stockholm. Fruktansvärt många lag var med. Jag tror upp till div II om det vore med dagens seriesystem.
Att vi var överåriga märktes inte så tydligt inomhus. Vi kunde spela extremt defensivt, skära av ytor och skicka upp kontringsbollar på någon av våra blixtsnabba forwards som turades om där framme.
Där bak njöt vi. Pigge var större än inomhusmålen. Bollarna studsade tillbaka som vore det skjutna på en garagedörr. Vi var lite oroliga att han skall bli värvad utomlands när tidningarna skrev om honom dagen därpå.
Det ryktades om att både Real Madrid och Milan hade spanare ute...

Som den jätte han var, spred han respekt hos motståndarna. Det var som med djuren på savannerna. Elefanterna får gå ostörda. Motståndarna drog sig för att gå i närkamp på hörnorna till exempel. De skulle bara vetat hur hygglig han var.

Det märks också i nekrologerna i dagstidningarna. "...sin lågmälda men träffsäkra humor och stora klokskap fick han många vänner i medlemsföretagen och i de olika nätverk där han förde branschens talan".
Han var chef för den yrkeshygiensiska avdelningen vid Arbetarskyddstyrelsen. Men det var ju inget vi snackade om där nere i straffområdet medan SUS-kedjan bökade vid motståndarmålet.
Men jag träffade honom i en kö på Arlanda en gång på 1990-talet. Vi skulle båda till Bryssel liksom flera tusen affärsmän - och 10 affärskvinnor ..
Men Pigge så jag på långt håll - så klart. Han var i centrum för sitt gäng och skrattade som vanligt. Det var så konstigt. Vi hade ju aldrig umgåtts utanför straffområdet. Så för en stund var det som vi var tillbaka där fast vid stod framför check-in.

I tidningarna står det att Pigge fick cancer. Det står att han kämpade emot ganska länge fast det var tuffa tag. Han blev 57 år och lämnade fru Annmarie och två grabbar, Johan och Roland.

Jag tycker du skall gå in på Kungliga Biblioteket och begära fram Brunnhages Fotboll 1982. Bläddra upp sidan 397, "Bredden Div VII".
Där sitter han på knä i främre raden. SUSIF är uppflyttade från sjuan. Han syns tydligt med sitt skägg, sin storlek och sin skarpa profil. (SUSIF är nog det enda laget i svensk fotbolls historia som haft två boxrar med i laguppställningen. "Nelson" och "Snuffis" sitter med på var sin sida om Pigge. Men varför de är med är en annan historia).

Om någon tycker att det är en ostrukturerad minnesteckning av en gammal lagkompis så beror det på att jag har svårt att få ned de här raderna. Jag gråter. Det är orättvist att Pigge inte fick leva längre.

Björn Halldén, back

7 kommentarer:

SirMoose sa...

En stor SUS-are har gått ut tiden men hur bättre att hedras än med en text av en annan av våra största medlemmar.

Hatten av för Pigge och våra andra målvaktsprofiler som lämnat oss i förtid!

Daniel sa...

Nu förstår man varför det varit lite tyst kring SUS ett tag. Hela föreningen har helt enkelt hållt andan inför detta mycket tråkiga besked.

max sa...

Ledsen om jag är dum men är inte detta ett par år sedan det hände?

Har klart för mig att vi lirade med sorgband för ett gäng år sedan.

SirMoose sa...

Max/ Du blandar ihop två av våra demonmålisar under 70-80-talen. De har dock de förvirrande lika smeknamnen "Kirre" och "Pigge". Båda har dock tagits i förtid.

Axel sa...

Vilken fantastisk text. Även fast jag aldrig träffat Pigge känner jag stor samhörighet.

SUS ska gå stärkta ur det här. För Pigges skull!

max sa...

Verkligen förvirrande det är nog den ofattbara känslan när någon går bort som snurrade till det för mig.

Elgen sa...

Fin text Björne, om en fin kille, men var Pigge verkligen bara 290 lång. Jag tyckte han kändes längre, även om han märkligt nog släppte en och annan boll över sig.
Han var i alla fall kusin med Åke Ljungqvist, som spelade i SUS från 1923 och framåt, så det var så han hittade in mellan stolparna på Gärdet.