lördag 10 juni 2017

SUS fyller 50, det ska vi fira med fest i höst

SUS IF firar 50 år under en sen höstkväll. Lär dig historian och kom med och fira med din och Stockholms mest klassiska fotbollsförening. Vi återkommer med detaljer vid närmare tillfälle. Boka ändå upp dig redan nu.

SUS IF – Stockholms Universitets Studenters Idrottsförening - grundades en kväll i november 1967 i studenthemmet Lucidors källare. Över en öl och en macka valdes Kent ”Löken” Lundgren till ordförande och Hans ”Lelle Printer” Dahlman till vice. Ulf Moberger blev kassör, ett genidrag, skulle det visa sig. Medlemsavgiften sattes till 20 kr om året.

Målet, som det skrivs på klubbmärket lyder: ”Idrott för nöjes skull.” Det är väl utifrån det man ska härleda Björne Halldéns klassiska kommentar under en pausvila: ”Kom igen nu grabbar. Vi har legat under med två-noll i halvtid förut - och torskat.”

Klubben hade A- och B-lag i fotboll, bandy, ishockey, och damlag i flera sporter. En säsong hade vi landhockeylag också och volleyboll, ryktas det. Medlemsavgiften täckte mer än väl alla sektioner. Hemligheten låg i den dåvarande kopplingen till universitetet och att SUS ordförande Ulf Moberger, som snabbt tog över efter ”Löken”, var pamp också på universitetsnivå. En bra kombination. Vi mådde som farbror Joakim: Vi badade i pengar.

Man stannade också. Enda anledningen att lämna SUS var om man lade dojjorna på hyllan, eller om man gick till Reymers. SUS var farmarlag till Reymersholm under flera år. Och vice versa: efter några säsonger i Reymers trappade man ner i SUS. På så sätt hade vi ofta någon vältränad snubbe på mitten eller framåt som slutade som mittback innan han lade av. Bröderna Ferm hette två legendarer, varav den yngsta, och största, Thomas, skulle få Inters Materazzi att se ut som en goddagpilt på plan. Landslagets ledare Lasse Richt måste också nämnas. Med SUS som slutstation hade han spelat i dåtidens samtliga åtta divisioner från allsvenskan, i Derby, till SUS.

Bästa SUS-laget genom tiderna?
Ett ständigt tvisteämne. När var vi som allra bäst? Frågar ni ”Mr SUS”, Hasse Dahlman, svarar han:
1969. Med Claes Borgström som försvarare!

1973 är Tommy Seidefors val, ”med mittfältsmotorn Tommy Seidefors”, som han blygsamt skriver (han är farsa till Johan, så ni hajar). Han får medhåll av klubbens mesta ordförande, Ulf Moberger.

1982 säger klubbens sekreterare Anders Elghorn. Då gick vi upp i sexan. Med ett gäng plus-30-gubbar.

Ni som lirar idag har säkert andra favoriter. Plocka fram dem!

1997 skulle SUS IF läggas ner. Vi firade det med stor 30-årsfest i dåvarande målvakten Rogers restaurang Riddar Klara. 70 pers, varav 26 damer, roade sig med middag, tal, tävlingar, musik, körsång och ståuppare ur ”På Håret”.
Kuppen misslyckades. Ungtupparna tog över. Tack för det. SUS lever. Nu har ungtupparna också blivit medelålders och drygt det. Dags för nästa gäng att träda fram.

Det finns en del att fira. Anmäl dig till festen lördag 21 oktober. Damer är inte förbjudna, men kanske vissnar de när snacket runt borden handlar om fotboll, fotboll, fotboll.

Slutligen, ett tips från klubbtidningen SUS-Nytt 2000: ”Att betala medlemsavgiften är som att ta en kall dusch – det känns bättre efteråt.”

2 kommentarer:

Anonym sa...

Från Beejay,
Jag tycker att dom häftigaste hjältarna i SUS,
är dagens spelare.
Den metamorfos som det här laget har presterat,
efter förra säsongens förnedring,
det trotsar även dom grekiska gudarnas ansträngningar att
hitta uttryck som beskriver förändringen,metamorfos...
Go SUS,det är dags att kliva upp ett steg,
tillsammans med Westis,
är säker på att Westis helst vill ha SUS med sej uppåt...
Mvh.

Axel sa...

Tack BeeJay!
Idag fortsätter SUS uppstigning, med match mot Makkabi, avspark 18.00 på Stadshagen.