söndag 11 juni 2017

Makkabi - SUS 0-3 (0-1)

Mål
0-1 Självmål (Hallberg)
0-2 K-J
0-3 Tollmar

Matchrapport
"Alla dessa segrar" vore en passande titel på boken om SUS IFs femtio första år. Och om jag satte mig och skrev om mina egna snart tjugo år i klubben skulle arbetstiteln nog bli "Jag minns alla mina segrar med SUS och hur de brukade ta på mig"... Hursomhelst... det är något med SUS och vinster, de funkar bara så bra ihop. Och alla segrar är olika, det är kanske därför man inte tröttnar. 

Denna mot Makkabi kändes speciell på nått sätt. Formellt sätt var det ju ingen överraskning. Makkabi ligger ju sist i tabellen. Dom verkar vara inne i ett smärtsamt generationsskifte. SUS däremot mönstrade en av de starkare trupperna på flera år. Segern förde tankarna till säsongen 2009, den när SUS inledde säsongen med 12 raka segrar. Likheten ligger i den självklara dominansen och förmågan att hålla bollen inom laget. Defensivt påminner dagens upplaga av SUS med delar av säsongen 2014 när Chrille storspelade i mål och tillsammans med ett urstarkt försvar med Jojje och Jens Linde i spetsen lyckades hålla nollan i sex konsekutiva matcher. Samtidigt är det en hel del som är nytt med SUS 2017. Chefsstrateg Bougt har drivit igenom palindromsystemet vilket inneburit en defensivt mycket stabil uppställning. Med Stefan "90kg" Bohlin som sittande framför backlinjen har SUS blivit ett svårforcerat fort. Och eftersom Båtens, Hallbergs och Davas centrala mittfältsspel är minst sagt prövande för motståndarna så återstår nästan bara långbollar som anfallsalternativ för motståndarna. På kanterna har SUS idag många spännande alternativ. Martin och Jocke är relativt nya namn som med sin rörlighet och löpvillighet ger både defensiv och offensiv en ny dimension. Offensivt finns det kvar lite att slipa på dock. Spelet i den sista tredjedelen kunde ha varit mer distinkt mot Makkabi.Det spelövertag som SUS hade borde ha kunnat resultera i en ännu större seger egentligen. SUS vikarierande kapten K-J har nog varit klubbens farligaste vapen under våren. Mot Makkabi bjöd han ånyo på en uppvisning när han rann igenom och punkterade matchen med 2-0 i andra. Tollmar som haft en kortare period av måltorka satte 3-0 kort därpå med ett snyggt avslut med sträckt brist. Pånyttfödde skyttekungen Daniel Garmén satte sedan 4-0 även om domaren felaktigt underkände det. Så visst, det finns målskyttar i dagens SUS, helt klart.

Nu har vi hamnat i det vanliga suska dilemmat. När vinnandet blivit en vana brukar SUS börja slappna av och ställa in skorna. Återstår att se om SUS anno 2017 förmår hålla segerhungern uppe, för om vi får ihop ungefär samma trupp så kommer resultaten under resten av säsongen att helt och hållet bero på hur hungriga SUS fortsätter att vara.

Nästa klubb till rakning är BK Träsket onsdagen den 21 juni kl 20.00 på Essinge IP.

Go SUS!

16 kommentarer:

Björn sa...

Härligt SUS!

SirMoose sa...

Tung trupp levererar som väntat.

Tur att det kommer ett uppehåll. Uppflyttningsspöket behöver ett break.

Jasper sa...

Det blir säkert en ännu stabilare höst när man laget hunnit vila av sig vårens fullspäckade spelschema.

GO SUS!

Davas sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Davas sa...

Tänkte på en annan aspekt av matchen. Det var som att den saknade huvudpersoner.
Till att börja med var ju SUS så många att det nästan var svårt att hålla reda på alla stjärnskott.
Med så rigid trupp och fyra på bänken blir det ju dessutom stjärnspäckat där också,
samtidigt som man måste springa och byta hela tiden, och ideligen lämna över ansvaret till någon annan.
Därtill hade ju SUS första mål bara hade en assist, men ingen riktig målskytt.
Men mest av allt tyckte jag faktiskt att gamla huvudpersoner i Makkabi lös med sin frånvaro.
Saknade många, och inte minst Jonah och Levin, även om det alltid brukar bli lite dålig stämning kring den senare.
Borde de inte ha mycket kvar att ge? Har de inte lagt skorna på hyllan för tidigt?
Är de ens över 35? Kommer de inte att ångra sig om ett par år?
Kom tillbaka, redan i höst, det blir roligare då!

Elo sa...

Även om domaren missade att Garméns mål faktiskt var mål så tycker jag att han gjorde en alldeles strålande insats. Efter varje domslut följde en kort förklaring som samtliga spelare tycktes köpa. Domaren tog precis så där lagom mycket plats, han var tydlig utan att stjäla rampljuset. Tack vare en mycket fin insats från mannen med visselpipan kunde SUS och Makkabi fokusera på det viktiga - fotbollen (och för SUS del ,just den här dagen, även umgänget på bänken)

Axel sa...

Håller med, det var en riktigt bra domare.

Axel sa...

Jag saknade också Jonah och Lewin, de var klasspelare faktiskt, måste man erkänna såhär i efterhand.

Davas sa...

Just det. Det slog mig också när jag tänkte tillbaka på matchen, på väg till lekparken – att domarn inte satte sig själv i centrum (som vissa andra skojare).

Axel sa...

Håller med Jasper. Det känns som att vi har utvecklingspotential. Vi diskuterade efteråt om vi är i början av en ny storhetsperiod eller om vi är på mitten av en. Jag tror och hoppas på det förstnämnda.

Axel sa...

Man undrar lite vad din vassa penna hade på gång här Davas.

Davas sa...

Mmm. Det var ett synnerligen vackert poem, som fångade nästan alla matchens nyanser med hjälp av en alldeles nyuppfunnen versfot, och så vidare. Men den innehöll någon grammatisk groda, och rytmen blev inte helt rätt på grund av slumpvisa radmatningar. Så jag skrivning den i en ny kommentar, inspirerad av beejays sätt att slå retur.

Axel sa...

Jag anade det. Men glöm inte att en borttagen kommentar är också en kommentar.

Anonym sa...

Från Beejay.
Eftersom det är accepterat factum att den här dumma gubben inte
kan hålla käften.
Jag vill inte blanda mej i den gulliga ordfajten mellan Axel och Davas,
nej,jag är ju mera en teknisk fotbollsanalysator (fint ord).
Orolig för att vid ett flertal tillfällen hamnade SUS i våldsamt svåra lägen,
8 man fanns på motståndarens planhalva,medan 2 försvarare skulle ta hand om
motståndarnas ibland 4 anfallare,vet att det här låter enormt tråkigt,
men jag vill ju att SUS bara skall vinna...
Bättre motståndare hade gruvligt straffat SUS,2 eller 3 tillfällen.
Westis hade bara tackat och tagit emot...
Bara en spekulation framåt,det finns ju matcher kvar.
Nu väntar vi bara på den mer underhållande ordfajten mellan giganterna,
Axel och Davas,SHOOT.
Mvh.

Axel sa...

Haha, tack för ordet BeeJay. Måste ändå stanna upp inför din insiktsfulla analys... den är nog banne mig korrekt. Vi är fortfarande i det här läget ett eller två utvecklingssteg från perfektion. Men hade vi mött Westis i söndags hade vi nog dragit ner på chanstagandet en smula. Med nuvarande utvecklingskurva för SUS blir höstmötet med Westis på Stadshagen en mycket behaglig tillställning.

Henrik Hallberg sa...

Relevant analys Beejay. En del i förklaringen ligger nog i SUS ovana att föra matcher och att vara favorittippade. Vi hade ju vunnit den här matchen på förhand. Med det sagt, jag var aldrig orolig. 3-0 var i underkant trots allt.