fredag 11 mars 2011

I Snipers har ingen någonting att dölja (DN)


http://www.dn.se/sport/fotboll/i-snipers-har-ingen-nagonting-att-dolja

I Stockholm Snipers är det inte konstigt att vara bög. Hur många av spelarna som är homo­sexuella har Niklas Ek i laget ingen riktig koll på. ”Det handlar inte om vilken sexualitet man har utan det handlar om fotboll”, säger Ek.

När division 2-spelaren Anton Hysén gick ut med att han är homosexuell blev det näst intill en världsnyhet.

– Det var underbart bra både för fotbollen och gayrörelsen, menar Niklas Ek.


Ek har spelat fotboll i Snipers i fem år men föreningen bildades redan 2003 av Magnus Nordin som inspirerats av gayhockey i USA.

I Snipers har man inget att dölja. Alla som vill vara med är välkomna, oavsett sexuell läggning eller tidigare meriter som spelare. I dagens lag är det bara ett par spelare som inte är homosexuella.

Snipers har varit med både i gay-VM och Outgames, det senare är som ett OS för homosexuella.

– Det är synd att en sådan här grej med Hysén ska bli så stor, det visar väl att det fortfarande finns en del att jobba för, menar Ek.

Nyheten spred sig över stora delar av världen och var till och med uppe på den amerikanska tv-kanalen CNN.

– Det är väl ett tecken på att det är väldigt ovanligt att en fotbollsspelare offentligt berättar att han är homosexuell.

Att Glenn Hysén, känd från landslaget och engelska storklubben Liverpool, är pappa till Anton ökar givetvis uppmärksamheten.

– Jag tror inte att det hade blivit samma uppmärksamhet om det varit en ordinär allsvensk spelare eller någon annan division 2-spelare, säger Ek.

Trots att motståndarna i regel vet att de kommer att möta ett lag med bögar är det mycket sällan Snipers får höra dumma kommentarer.

– Det har inte varit några problem. Visst, vid något tillfälle har det fällts en kommentar. Men i regel handlar det mest om nyfikenhet, vi mötte ett lag med unga spelare och en av dem frågade under matchen om jag var homosexuell, säger Ek.

I veckan spelade Snipers sin första träningsmatch för säsongen. Efter fem misslyckade försök vann Snipers för första gången mot Black Armys eget lag, Råsunda FC, med 3–2.

Ingemar Nilsson är inne på sin fjärde säsong i Snipers handbollslag. Av 20 spelare är drygt hälften homosexuella.

– Det är inga konstigheter med det. Nu gäller det att få upp ögonen på ledare och föräldrar. Det finns kanske en homosexuell tjej eller kille i varje lag och då är det inte roligt att få höra någon skrika ”håll inte bögavstånd” och andra machorepliker, menar Nilsson.

Lars Grimlund


2 kommentarer:

Axel sa...

Kul att vi möter Snipers i premiären. Det kanske bli mediabevakning.

SirMoose sa...

Jag funderar på att komma ut. Det borde spä på publiciteten, mediabevakningen och det allmänna intresset än mer inför premiärmatchen.