onsdag 27 januari 2010

På allmän (Björns) begäran: Regler inför Gaz-cup

Välkomna till Gaz-cupen 2010
Nu på söndag den 31:a januari på Bosöns Elitidrottscentrum på Lidingö spelas turneringen med 22 st deltagande lag. Dessa har fördelats i 5 st grupper, 2 st 5-lagsgrupper och 3 st 4-lagsgrupper där lagen inom varje grupp spelar en match mot varje motståndare. Detta gör att lag som spelar i en 4-lagsgrupp spelar 3 matcher om vardera 18 min, medan lagen i en 5-lagsgrupp spelar 4 matcher men där är matchtiden 13 min. I spelschemat tydliggörs detta genom att matcher som spelas om 18 min är färgade ljusblå medan de matcher där speltiden är 13 min är färgade gula i spelschemat. Slutspelsmatcherna spelas om 13 min, men där maximum 5 min sudden death tillämpas vid oavgjort vid full tid. Under sudden death tar lagen bort 1 utespelare och spelar således med endast 3+målvakt. Om matchen fortfarande inte är avgjord då så tillämpas straffar i sudden deathform.
Spelformen är futsal med vissa modifieringar för att förenkla spelet. Bollen är en sk futsalboll och är något mindre än en vanlig utomhusboll och som ger något mindre studs än vanliga utomhusbollar. Spelplanerna håller samma storlek som i handboll och det gör även målställningarna. Nedan beskrivs i punktform de regler som skiljer sig från utomhusfotboll eller five-a-side.
· När bollen helt passerat sidlinjen så tillämpas inspark istället för inkast. Inspark slås från platsen där bollen passerade linjen och bollen ska ligga stilla när den slås.
· Målvakten får kasta bollen över hela plan om han så önskar.
· Glidtackling mot spelare är ej tillåtet.
· Gult kort ger 2 minuters utvisning av spelaren som gjort sig skyldig till regelöverträdelsen och laget spelar då med 1 spelare kort. Rött kort ger spelaren utvisning för resten av matchen och detta innebär att laget spelar med 1 spelare kort resten av tiden.
· 5 meters avstånd gäller när motståndarna har inspark eller frispark.
· Benskydd är obligatoriskt på samtliga deltagande spelare.
· 4 utespelare + målvakt samt fritt antal avbytare.

OBS! Vissa Futsal regler kommer inte att tilllämpas, t.ex. följande:
- Att 5 st ackumulerade frisparkar ger en 10m-straff.
- Att passa målvakten innan bollen passerat mittlinjen inte är tillåtet.

Bosöns Elitidrottscentrum hälsar Er välkomna till deras lokaler men önskar även att Ni lyssnar till deras tips och förhållningsregler när Ni nu ska besöka dem.
- Det är ej tillåtet att ha med egen mat till deras lokaler eller att äta mat i idrottshallarna. Det finns en stor lunchrestaurant och cafe i huset(placerade i delen som kallas för skolbyggnaden), läsk/dryckesautomater såväl som automater med snacks och annan lättare förtäring.
- Då lokalerna är stora och många idrottsutövare besöker Bosön för träning ombeds Ni att respektera deras träning, deras träningsutrymmen och tänka på var Ni själva samt Er utrustning placeras så att det inte stör någon annans träningsverksamhet på plats.

Det finns ett flertal omklädningsrum och oftast gott om parkeringsutrymme på Bosön men vid ett sådant här event kan det komma extra många så om Ni inte finner en lösning så kontakta oss eller receptionen/vaktmästeriet för hjälp.

Väl mött på söndag!

Med vänliga hälsningar
Lidingö Gazoliners FC

12 kommentarer:

Axel sa...

Vilket grymt lag som börjar växa fram på bokat. Ryktet säger dessutom att inomhuskungen Eric ska vara med. Om bara Mål-Jonas kunde vara med också så vore Fyrklövern i paradiset.

Daniel sa...

Börjar som sagt se lite mer lovande ut men ska vi orka 18 minuter vore det skönt med iaf 2 pers till. Kom igen nu!

Daniel sa...

Ryktet säger f.ö att inomhuskungen kan ha fått förhinder...

Axel sa...

Ryktet säger att vi har ett annat ex-rookie kort i ärmen: Nya Sauter A/K/A Anders är med!

Och första årets SWSLC-vinnare Janne är också med!

Lundberg sa...

Chanserna till medverkan ser tyvärr allt mindre ut

Björn sa...

bra Axel, nu känns det lite tryggare inför söndan...

Björn sa...

men en sak som fortfarande känns lite oklart - hur många går vidare från varje grupp?

Axel sa...

Det är 5 grupper: A, B och C har fyra lag i varje, D och E har fem lag. Gruppvinnare går till kvartsfinal samt de tre bästa tvåorna. Hur en tvåa från grupp D eller E ska jämföras med en tvåa från A, B eller C anges inte i regelverket. Det verkar med andra ord som upplagt för skandalrubriker på söndag. Mest logiskt är att dela den ihopskrapade poängen med antal spelade matcher. Tyvärr kan ju det bli lite orättvist då.

Om man tänker sig scenariot att man är det näst bästa laget i sin grupp så får man i en fyra-grupp två segrar och en förlust dvs 6p att dela på tre = 2p/match och i en femgrupp tre segrar och en förlust dvs 9p att dela på fyra =2,25p/match.

Otroligt att du kunde sniffa till dig den här svagheten i regelsystemet Björn. Respekt.

Björn sa...

min gissning är att man i femlagsgrupperna räknar bort resultatet mot det sist placerade laget i gruppen så får man lika många spelade matcher. men det är känns lite väl öppet för tolkningar, tror också på vissa regelskandaler på söndag.

Axel sa...

Jaja, smart tänkt, det är förstås ett bättre sätt. Men samtidigt djupt otillfredställande att inte redovisa en sån viktig sak på förhand.

Björn sa...

djupt otillsfredsställande är bara förnamnet. å andra sidan kommer SUS rätt troligt att stå med nio poäng efter tre matcher och då kan vi från läktaren följa spektaklet när Essinge gafflar med Pumpa Bollen och Godismännen om vilka regler som egentligen gäller för avancemang.

Axel sa...

Exakt!