tisdag 2 juni 2015

Paradigmskifte i SUS?

SUS grundare, Hasse Dahlman

"SUS IF – Stockholms Universitets Studenters Idrottsförening - grundades en kväll i november 1967 i studenthemmet Lucidors källare." Orden är från "Berättelsen om SUS", som finns att läsa här på STJD. En fantastisk text och lite av en bibel för SUS-älskare, för alla alltså. 

I "Berättelsen om SUS" nämns givetvis vårt kulturella arv, att vi är en kulturklubb, journalistiskt lagd, kreativt högutvecklad och intellektuellt överlägsen. SUS-Nytt och STJD är två bevis för detta. Vad jag här vill visa är att vi utöver detta är ännu mer. Vi är ingen klubb som lever vår historia eller stagnerar, vi vågar gå vidare och när en era är på väg nå klimax är vi immuna mot nostalgi och helt orädda för att kasta oss in i något nytt. För andra klubbar handlar det om spelsystem, tränare, generationsväxling och annat världsligt. För SUS är det långt mer komplext och renande. Vi byter inte spel, vi byter intellektuell- och vetenskaplig inriktning.

Anders Elghorn

I begynnelsen - Journalistiken
Med Hasse Dahlman vid rodret var det journalistiska, studentikosa studentlivet självklart. "Idrott för nöjes skull" var parollen men fotbollen var inte mindre viktig för det. En stark bas inom journalistiken fortsatte under 70-talet med spelare som min pappa Anders Elghorn, Jontes pappa och grundaren till SUS-Nytt, Björne Halldén, målisen Kirre, SVT-ankaret Peter Jonsson, demonkorrespondenten Rolf Porseryd som ett par exempel. Ett intellektuellt gäng som flängde världen över för nyheter, läste tung litteratur och ville förändra världen. Till det stommen i det gäng som avlat fram delar av dagens SUS.

Professor Persson

Ekonomernas tid
En av SUS viktigaste värvningar är nog den världsberömde ekonomen, sekreteraren i kommittén för Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobelsminne, tillika den moderna  högerbacken med mustaschen, Torsten Persson. Hans inträde i SUS är också inledningen på en rörelse från journalistiken mot ekonomin. I Professor Perssons kölvatten kom spelare som professor Krusell, den i TV frekvent medverkande Matte Kinnvall, den holländska importen Kasper, allas vår David Domeij, rivjärnet Magnus, vår andra TV-kändis och hårt arbetande högerytter Tobbe, målskytten Jonas och mången fler. Alla med den gemensamma nämnaren att de var ess inom nationalekonomin. Professorer, doktorer och doktorander i långa rader och under ett par år var reporäntan ett i omklädningsrummet mångt vanligare diskussionsämne än spelsystem och uteblivna frisparkar.

Danne G

SUS goes tekniskt
I slutet av 90-talet genomförde SUS en av klubbens större generationsskiften. Undertecknad, Danne, Max och ett par andra ungtuppar tog över klubben från 40- och 50-talisterna och gjorde oss till en 70-talistangelägenhet. Men det stannade inte där. För trots att jag själv klassas som ekonom gick SUS för första gången mot naturvetenskapen. Ett tronskifte och riktningsförändring som kom helt oväntat men trots det blivit en av de starkaste dynastierna i vår historia - Eran teknologi! 

Danne får nog ses som generatorn i detta skifte. Ty K-P, Mange "Slaktarn" Uhlin, Ettan, Håkan "Hockey" Folin, och Skölden har den gemensamma nämnaren Danne och KTH. Samma KTH som vi ska möte nu på lördag och tittar man på detta SUS-gäng ska vi definitivt inte ta ut någon seger i förskott. Dock ska vi inte glömma att många av våra teknologer inte är teknologer i dess nördiga mening. Skölden är mer en filosof än något annat, Hockey är Finanschef, Slaktarn jobbar med fastigheter och alla våra teknologer är trevliga, vilket inte är en självklarhet kring Teknis. Så det blir nog en överkörning av KTH trots allt. 

Simon - Framtiden?

Nästa era?
Även om det inte känns bra är det nog dags att börja att börja acceptera att tekonologåldern nått sin topp. Skölden är lika bra som alltid men runt honom är det tunt med naturvetenskapen. SUS är definitivt på väg in i en ny era och om jag med ovan erfarenheter kring åldersstruktur i våra paradigmskiften ser jag framför mig att vi är på väg att ta ett steg in i det okända, mot något SUS aldrig tidigare ens nuddat vid - Personalaren! 

Personalaren - idag lika främmande och oförståeligt som teknologerna en gång var för ekonomerna men därför samtidigt så självklart. Basen i denna nya tid är våra trevliga, begåvade, ambitiösa och rakt igenom SUSka ungdomar Simon, Elo och Anton. Humanister med en envis grundtro på människan, viljan att göra sina medmänniskor och kollegor bättre och som har åldern, viljan och nätverkat att ta SUS in i framtiden. Alltså inte alls som teknologerna men inte mindre värdiga att ta över Stockholmsfotbollens favoritklubb och evigt unga skepp SUS.

#12


5 kommentarer: